Pellegrini: Kiska správu SIS o prepojení mafie na vládu nedostal

Premiér Peter Pellegrini nerozumie, prečo sa práve v pondelok prezident SR Andrej Kiska vrátil k nejakému súhrnu správ, ktoré dostal od Slovenskej informačnej služby (SIS).

23.10.2018 14:30
pellegrini Foto: ,
Predseda vlády Peter Pellegrini prichádza na výjazdové rokovanie 125. schôdze vlády SR v Kežmarku.
debata (251)

Premiér tvrdí, že prezident nedostal správu o prepojení mafie na vládne špičky, ale 12 informácií, pričom tie sa začínajú rokom 2000. K správe prezidentovi poslala SIS aj sprievodný list, v ktorom sa píše, že je to sumár správ za mnohé roky, nikde sa nepíše, že je to správa o prepojení mafie a štátu, dodal po tlačovej konferencii po výjazdovom rokovaní vlády v Kežmarku premiér.

Informácie, ktoré prezidentovi SIS poslala ešte v marci, sú predmetom vyšetrovania či akcií tajných a boli definované ako prísne tajné, pokračoval Pellegrini. Prezident tak podľa neho chce opäť dezinterpretovať správy, ktoré dostal. „Chápem, že je to blog, ktorý je súčasťou knihy, ale chcem vyvrátiť, že by prezident dostal konkrétne informácie o prepojení mafie na vládu SR. Dostal 12 čiastkových informácií, ktoré sa týkali osôb, o ktoré sa zaujímal, a boli datované od roku 2000,“ dodal premiér.

Kiska písal o nekonaní polície

Prezident Andrej Kiska dostal od Slovenskej informačnej služby (SIS) dokumentáciu, ktorá mapovala pôsobenie organizovaného zločinu na východnom Slovensku. Prezident Kiska to uviedol na blogu spravodajského portálu Denníka N s tým, že dokument obsahoval konkrétne mená ľudí, firiem či poberateľov argodotácií. „Išlo o niekoľkostranový a pomerne podrobný dokument, aké bežne od SIS nedostávam,“ uvádza prezident. Doplnil, že aj napriek podrobným informáciám, ktoré správa obsahovala, orgány činné v trestnom konaní nekonali. Naopak, podľa Kisku mali podvody s dotáciami krytie na najvyšších miestach polície, prokuratúry či politiky. Správu od tajnej služby si vyžiadal prezident po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice.

„Dokument obsahoval rok po roku za posledných možno takmer 10 rokov informácie, ako sa dejú podvody s agrodotáciami a pozemkami na Slovensku. Boli tam konkrétne mená najmä z východného Slovenska, talianske aj slovenské, konkrétne sumy, konkrétne názvy firiem, ktoré sú podozrivé z obrovských podvodov. Hovoríme o desiatkach miliónov eur, ktoré boli neoprávnene vyplácané a z ktorých časť končila vo vrecku konkrétnych ľudí. Boli tam napísané prepojenia kto, kde a s kým sa na týchto aktivitách podieľa,“ uviedol prezident. Podľa jeho slov existuje jediné možné vysvetlenie. „Ak tie informácie boli pravdivé, tak je na to jediné vysvetlenie. Tí ľudia boli krytí štátnou mafiou, policajtmi, politikmi, ktorí úmyselne nič nevyšetrovali a zametali veci pod koberec. Museli byť krytí aj vedením polície, ktorá od Slovenskej informačnej služby tieto informácie dostávala. A museli ich mať aj na ministerstve vnútra a úrade vlády, kde pracovali minimálne dvaja ľudia, čo mali k podozrivým osobám veľmi blízko,“ doplnil Kiska.

251 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská informačná služba #Andrej Kiska #SIS #Peter Pellegrini