Ukradnutým reflektorom hovorili kurence

Kradli ako straky. Porekadlom si pomohla prokuratúra pri opise zaujímavej reťaze. Traja bývalí zamestnanci firmy v Bánovciach nad Bebravou vynášali z podniku reflektory do áut, ktorým hovorili medzi sebou kurence. Potom ich ďalší traja ľudia rozpredávali. Dobre rozbehnutý biznis zastavila až polícia.

23.10.2018 18:20
Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou Foto: ,
Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou riešil kuriózny prípad krádeží reflektorov do áut.
debata (2)

Kurióznym prípadom sa zaoberá Okresný súd v Bánovciach nad Bebravou. Kradnutie v bánovskej firme Hella trvalo niekoľko mesiacov. Za hlavných vinníkov prokuratúra označila troch bývalých zamestnancov. Dvaja už boli odsúdení trestným rozkazom a jeden uzavrel s prokurátorkou dohodu o vine a treste. Všetci boli odsúdení na podmienečné tresty.

Pred samosudkyňu okresného súdu sa v utorok postavili ďalší traja obžalovaní. Tých prokuratúra viní z pokračovacieho zločinu podielnictva spáchaného formou spolupáchateľstva. Dvom mužom a jednej žene, ktorí ukradnuté svietidlá predávali ďalej, však hrozia paradoxne oveľa vyššie tresty ako zamestnancom, ktorí svetlá vynášali z podniku.

Romanovi L., Jozefovi R. a Zuzane V. hrozia tresty odňatia slobody na tri až osem rokov. Roman L. a Jozef R. boli konateľmi firmy, ktorá kupovala ukradnuté svietidlá z Helly. Zamestnankyňa tejto firmy Zuzana V. ich ponúkala na predaj prostredníctvom internetu. Netušili sme, že svetlá sú ukradnuté, tvrdia všetci traja svorne.

Obhajoba nesúhlasí ani s počtom reflektorov, ktoré mala trojica predávať ďalej. Od ich množstva sa totiž odvíja celková škoda. Zástupcovia Helly ju vyčíslili na 21 877 eur. „Obžalovaní nemali možnosť zistiť, aký je reálny pôvod svetiel, ktoré kúpili a predávali. Viedli si o nich dokonca aj riadnu evidenciu,“ dôvodil pred súdom obhajca Jána Kanaba mladší. „Keď svetlá kupovali, bolo im povedané, že ide o reflektory z Poľska. Obžalovaní odvádzali aj daň z predaja týchto svetiel. Moja klientka viedla presnú evidenciu a vykonávala prácu predajkyne za minimálnu mzdu,“ pridal sa obhajca Zuzany V. Jozef Podoba.

Firma žiada náhradu škody vo výške 10-násobku vzniknutej škody

Podľa obžaloby mala firme vzniknúť škoda necelých 22-tisíc eur, Hella však žiada od obžalovaných náhradu škody vo výške až 231 480 eur. „Túto sumu firma eviduje ako sumu, ktorá jej vznikla spoločným konaním odsúdených a obžalovaných,“ povedal právny zástupca firmy Hella, pričom nevysvetlil, ako sa suma navýšila.

Viac otázok ako odpovedí priniesla výpoveď samotnej Zuzany V. „Vykonávala som predaj rôzneho druhu tovaru. Nerozhodovala som, aký tovar sa bude nakupovať a od koho, robila som aj administratívu. Nemala som vedomosť o pôvode svetiel, vedela som iba, že ich konatelia nakupujú z rôznych zdrojov,“ povedala. Prezradila aj niekoľko zaujímavých detailov. Svetlá z Helly mali vlastnú prezývku, volali ich „kurence“. Dnes však už nikto nevie, skade sa vzala. Potom opísala, v akom stave boli svetlá, ktoré mali na sklade. „Nevedela som posúdiť, či ide o originály, alebo napodobeniny. Niektoré boli prasknuté aj špinavé, aj poškriabané a bolo ich treba zaleštiť, tak som si nemyslela, že sú nové. Ako laik som to určiť nevedela,“ vypovedala obžalovaná.

Firma Hella podľa obžaloby prišla o niekoľko sto svetiel do rôznych automobilov v rokoch 2015 až 2016. Chýbali až pri inventúre skladu, presný počet zmiznutých svetiel však aj tak nie je úplne jasný. A rovnako ani samotná výška škody, o ktorej vyčíslení sa bude hovoriť na ďalších pojednávaniach.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bánovce nad Bebravou #reflektory #fabrika