Prokuratúra stopla zverejňovanie informácií k vražde Kuciaka

Úrad špeciálnej prokuratúry nebude v súčasnosti poskytovať ani komentovať akékoľvek informácie, ktoré by súviseli s dvojitou úkladnou vraždou Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej.

24.10.2018 15:00
debata (38)

Vyplýva to zo stanoviska samotnej prokuratúry, ktorá tak chce predísť možnému zmareniu alebo sťaženiu vyšetrovania.

Zároveň sa prokuratúra v stanovisku vyjadrila, že akékoľvek zverejňovanie informácií alebo nepotvrdených dohadov z vyšetrovania dvojitej úkladnej vraždy napomáha osobám, ktoré môžu byť do prípadu zapletené, aby sa vyhli trestnoprávnej zodpovednosti.

Takisto prokuratúra oznamuje, že boli prijaté opatrenia, ktoré šíreniu podobných informácií zabránia, a ktoré zabezpečia, aby každá osoba, ktorá informácie z vyšetrovania vraždy Kuciaka a Kušnírovej sprístupní, niesla za svoje konanie následky.

Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Ale na zločin sa prišlo až o niekoľko dní neskôr. Kušnírová bola usmrtená jedným výstrelom do hlavy, Kuciak dvoma výstrelmi do srdca.

Polícia aj prokuratúra ako dôvod Kuciakovej vraždy už skôr označili jeho novinársku prácu. V nedokončenom článku reportér písal okrem iného o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom, ktorí sú médiami spájaní s mafiou, a o väzbách jedného z nich na blízkych spolupracovníkov bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Zločin otriasol Slovenskom, vyvolal najväčšie demonštrácie v krajine od pádu komunizmu a viedol k odstúpeniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad špeciálnej prokuratúry