Hlasovanie o ústavných sudcoch je pre Slovensko varovaním, tvrdí Kiska

"Je zrejmé, že vládnej väčšine sa nepodarí splniť záväzok voči občanom, a to sprísniť výber kandidátov na ústavných sudcov a sudkyne, keďže nedokázala presadiť, že na najvyšší súd v krajine budú smerovať len tí najlepší z najlepších," vyjadril sa k utorkovému neúspešnému hlasovaniu o zmene Ústavy v súvislosti so sprísnením kvalifikačných predpokladov na vymenovanie ústavných sudcov prezident Andrej Kiska.

24.10.2018 15:50 , aktualizované: 16:56
Andrej Kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska
debata (551)

Zároveň počas vyhlásenia prezident dodal, že včerajšie hlasovanie bolo veľkým varovaním pre Slovensko, keďže sa „vládna väčšina v takejto záležitosti dobrovoľne spoliehala na podporu fašistov“, a že princíp, akým je koncipovaná Ústava ostal nedotknutý len vďaka zmätkom pri hlasovaní.

Slovensko podľa prezidenta trpí, krajina sa nachádza v kríze a vyviesť ju z nej je náročná úloha. „Vrátiť ľuďom istotu, že štát ochráni každého bez ohľadu na to, kto zasiahol do jeho práv, súvisí aj s dôstojným výberom sudcov. A túto povinnosť majú poslanci parlamentu naďalej, aj napriek tomu, že neboli schopní presadiť správnu vec,“ dodal Kiska.

Prezident verí, že sa na Slovensku nachádza dostatok právničiek a právnikov schopných plniť si takúto náročnú úlohu a to, čo krajina potrebuje, je politická vôľa na zmeny k lepšiemu. V rámci podpory možných budúcich kandidátov plánuje zorganizovať stretnutia s predstaviteľmi právnických a sudcovských organizácií, aby ich povzbudil pri návrhoch kandidátov na sudcov Ústavného súdu SR.

„Ako prezident som pri výbere tých najlepších sudcov a sudkýň pripravený dôsledne využívať ústavné právomoci a prispieť k lepšiemu a kvalitnejšiemu ústavnému súdu,“ uzavrel Kiska.

Za zmenu najvyššieho zákona štátu v súvislosti s ústavným súdom hlasovalo len 55 poslancov zo Smeru, SNS a Mosta-Híd. Viacero koaličných poslancov sa zdržalo, nepridala sa ani opozícia. Samotná vládna novela ústavy, ktorú predložil minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd), hovorila o sprísnení kvalifikačných predpokladov na vymenovanie ústavných sudcov. Novela mala zaviesť ústavný predpoklad spočívajúci v tom, že dotknutá osoba musí byť všeobecne uznávanou osobnosťou v odbore práva a taktiež sa zavádza ústavný predpoklad súvisiaci s morálnou integritou dotknutej osoby spočívajúci v tom, že daná osoba svojím doterajším životom dáva záruku, že funkciu sudcu Ústavného súdu bude vykonávať riadne, čestne, nezávisle a nestranne.

Neschválená Novela riešila aj otázku odchodu sudcov do dôchodku, keď zavádza zánik funkcie sudcu všeobecného súdu pri dosiahnutí vekovej hranice 70 rokov.

Neúspešné hlasovanie bolo spôsobené tým, že poslanci ani na druhý pokus napriek snahe neopravili zmenu účinnosti prechodných ustanovení. Podporilo ich len 81 poslancov, minimom bolo 90.

551 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska