Maďarič odchádza zo Smeru, koalícia má len najtesnejšiu väčšinu

Poslanec Národnej rady (NR) SR Marek Maďarič odchádza zo Smeru aj z vládnej koalície. Informoval o tom jeho asistent Jozef Bednár. V súčasnosti bude mať poslanecký klub Smeru 48 členov.

25.10.2018 14:56 , aktualizované: 21:25
maďarič Foto: ,
Poslanec Národnej rady SR Marek Maďarič.
debata (617)

„Nechcem seba ani svojich kolegov v koalícii privádzať do situácie, keď ako koaličný poslanec nehlasujem za čoraz viac vládnych alebo koaličných návrhov. Nechcem byť zároveň súčasťou koalície, v ktorej má hlavné slovo politik, ktorý si berie za vzor orbánovskú politiku oslabovania demokracie a odklonu od Európskej únie. Keďže strana Smer je súčasťou vládnej koalície, rozhodol som sa vystúpiť aj z tejto politickej strany. V NR SR budem ďalej pôsobiť ako nezávislý poslanec,“ uviedol Maďarič.

Denník Pravda oslovil Mareka Maďariča so žiadosťou o bližšie vysvetlenie dôvodov, pre ktoré odchádza z koalície. Jeho asistent nám však odkázal, že poslanec zatiaľ svoje stanovisko rozširovať nebude.

Video

Danko sa vyjadrovať nebude

Obdivné slová na adresu Orbánovej politiky aj Ruska padli v posledných dňoch od šéfa SNS Andreja Danka, ktorý sa tým odkláňa od oficiálnych postojov Európskej únie. Dankov hovorca v stanovisku pre agentúru TASR uviedol, že líder SNS sa k Maďaričovmu odchodu nebude vyjadrovať. K tejto téme nereagovalo ani tlačové oddelenie tretej z koaličných strán Mostu-Híd.

Na snímke poslanci NR SR zľava Marek Maďarič,...
Andrej Kiska prijíma demisiu ministra kultúry...
+16Prezident  Andrej Kiska prijal demisiu ministra...

Predsedu Smeru Roberta Fico neprekvapilo, že exminister kultúry vystupuje zo strany. „On už dávno odišiel. Vzdal sa funkcie podpredsedu strany aj ministra kultúry. Čakali sme tento jeho formálny krok. Nemá to žiaden vplyv na fungovanie vládnej koalície. Ideme ďalej tým istým štýlom. S Marekom Maďaričom sme si ale naďalej ľudsky blízky, rešpektujem jeho rozhodnutie. Ďakujem mu za spoluprácu a želám mu v pracovnom a osobnom živote len to najlepšie,“ povedal šéf Smeru.

Lenč: Koalíciu možno čakajú nepríjemné chvíle

Rozhodnutie Maďariča neprekvapilo ani politológa Jozefa Lenča. „Po dlhodobých vyjadreniach Mareka Maďariča a po tom, ako odstúpil z vedenia strany, sa to dalo čakať,“ nazdáva sa politológ. Nevylučuje, že koalíciu, ktorej zostáva v parlamente 76 hlasov, môžu čakať nepríjemné chvíle. „Faktom je, že táto väčšina krehká určite bude, ale stále je to väčšina. To pri riadení, vládnutí nemusí byť taký problém, obzvlášť, ak sa vláda môže oprieť o nejakých poslancov, ktorí podporujú vládu dlhodobo,“ predpokladá Lenč.

Politológ pripomenul, že Maďarič nebol obyčajným členom Smeru, ale jeho významným členom. Jeho odchod tak môže k podobnému kroku inšpirovať iných poslancov koalície alebo ďalších politikov. „Ako inšpirácia to môže byť problém, nie však Maďaričov odchod samotný,“ podčiarkol Lenč, ktorý z vyjadrenia bývalého funkcionára Smeru vyrozumel, že problémom mohol byť šéf národniarov.

Predstavitelia Smeru Maďaričov odchod komentovať nechceli. „Počujem to prvýkrát. Ak je to naozaj tak, musím si najskôr vypočuť dôvody, až potom to budem komentovať,“ povedal pred rokovaním predsedníctva Smeru podpredseda strany Juraj Blanár.

O Maďaričovom odchode podľa svojich slov nevedel ani premiér Peter Pellegrini (Smer), údajne sa to dozvedel až od novinárov. Podpredseda Smeru Peter Žiga zase povedal, aby si novinári počkali na tlačovú konferenciu po rokovaní straníckeho vedenia.

Najtesnejšia podpora

V súčasnosti má poslanecký klub Smeru 48 členov a vládna koalícia v zložení Smer, SNS a Most-Híd v Národnej rade SR 76 poslancov. Pravidelne však s ňou hlasujú aj poslanci Marček, Holubek, Šimkovičová, pôvodne zo strany Sme rodina.

Maďarič pôsobil v Smere od roku 2000, postupne ako hovorca, vedúci mediálneho a tlačového oddelenia a v roku 2006 bol šéfom volebného tímu strany a do minulého roku bol jedným z podpredsedov strany. Strana ho viackrát nominovala do funkcie ministra kultúry.

Nevedel sa vyrovnať s vraždou Kuciaka

Maďarič sa na poslednom sneme strany v decembri 2017 vzdal funkcie podpredsedu strany. „Hlavným dôvodom jeho odchodu je presvedčenie o potrebe zmien aj vo vedení strany,“ uviedol jeho hovorca na ministerstve Jozef Bednár s tým, že Maďarič zostáva radovým členom Smeru.

Po vražde novinára Jána Kuciaka, ktorá bola vo februári, odišiel Maďarič z funkcie ministra. „Za môjho pôsobenia ako ministra kultúry bol zavraždený novinár a s tým sa neviem vyrovnať, je to veľmi frustrujúce a veľmi sa ma to dotýka,“ uviedol vtedy ako hlavný dôvod, pretože práca médií súvisí aj s pôsobením ministerstva kultúry. „Je to moje osobné rozhodnutie, sčasti ľudské, sčasti ako ministra kultúry,“ uviedol Maďarič.

Ostal členom vládneho Smeru a pokračoval ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky. „Uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ povedal vtedy s dôvetkom, že neplánuje byť disidentom.

Žitňanská nedávno postupovala podobne

V septembri postupovala podobne ako Maďarič exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ktorá vystúpila z koaličného Mosta-Híd, ako aj z poslaneckého klubu strany. Poslanecký klub Mosta-Híd má po jej vystúpení 13 členov. V septembri pripomenula, že po odchode z funkcie ministerky spravodlivosti a po vyslovení dôvery vláde Petra Pellegriniho verejne vyhlásila, že nový premiér dostal šancu a je na ňom ukázať, že sa jej chopí dobre.

Po pol roku fungovania novej vlády však konštatovala, že ani v jednom z pomenovaných problémov – vyšetrovanie vraždy, dôveryhodnosť polície, dôveryhodnosť ministerstva vnútra, nezávislosť policajnej inšpekcie, vyvodenie zodpovednosti za pozemkové škandály – nenastal taký posun, ktorý by uspokojil verejnosť a ani ju osobne.

Žitňanská ešte v marci tohto roka oznámila, že končí na poste šéfky rezortu spravodlivosti. Vrátila sa do Národnej rady SR a vstúpila do poslaneckého klubu Mosta-Híd. Žitňanská pôsobila s prestávkami v pozícii ministerky spravodlivosti štyri roky, a to v rokoch 2010–2012 a 2016–2018. V období druhej vlády Mikuláša Dzurindu 2002–2006 bola na rezorte štátnou tajomníčkou.

© Autorské práva vyhradené

617 debata chyba
Viac na túto tému: #Smer #Marek Maďarič #odchod Maďariča zo Smeru