Fico: Žiadna správa SIS neexistuje. Kiskov článok označil za 'svinstvo'

Podľa šéfa Smeru Roberta Fica neexistuje žiadna správa od SIS o prepojení mafie a úradu vlády, o ktorej hovoril tento týždeň prezident Andrej Kiska.

25.10.2018 16:43 , aktualizované: 18:47
fico Foto: ,
Predseda strany Smer Robert Fico.
debata (717)

Fico označil článok Kisku za veľké svinstvo a dodal, že prezident klamstvami škodí Slovensku. „Mrzí nás to a musíme sa ohradiť. Kiska týmito klamstvami len poškodzuje SR. Je to od Kisku veľké svinstvo, ako škodí SR,“ vyhlásil Fico.

Exminister vnútra Robert Kaliňák pokladá celú vec za výmysel prezidenta. Podľa podpredsedu Smeru taký spis vôbec neexistuje.

Roman Krpelan, hovorca prezidenta, v reakcii na brífing Smeru uviedol, že „komunikácia medzi predsedom Smeru a premiérom zrejme nefunguje. Premiér správu SIS, o ktorej prezident hovoril, potvrdil,“ a zopakoval, že prezident dostal súhrnnú informáciu, „ktorá pozostávala z dvanástich rôznych správ a nebola to žiadna informácia o tom, že by Slovenská informačná služby doslovne informovala pána prezidenta o tom, že je prepojenie vlády na mafiu.“

Prezident si krátko po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyžiadal od Slovenskej informačnej služby informácie o pôsobení talianskej mafie u nás. Tvrdí, že do rúk sa mu dostal dokument, ktorý opisoval podvody s agrodotáciami, obsahoval mená zainteresovaných, sumy, názvy firiem. Obviňuje políciu, že nekoná, tá však jeho slová vyvracia.

„Po tom, čo sa začala spomínať talianska stopa a talianska mafia, ktorej sa Ján Kuciak vo svojich článkoch venoval, vyžiadal som si od Slovenskej informačnej služby informácie o jej pôsobení u nás. To, čo som dostal na stôl, ma doslova šokovalo. Išlo o niekoľkostranový a pomerne podrobný dokument, aké bežne od SIS nedostávam,“ napísal Kiska.

Šéf Smeru sa vyjadril aj ku kauze Gorila či téme ústavného súdu, pričom opätovne odmietol špekulácie, že sa chce stať ústavným sudcom a dodal, že jeho prioritou sú parlamentné voľby v roku 2020. „Tandem Fico-Pellegrini chce vyhrať voľby v roku 2020,“ povedal Fico vo štvrtok.

Údajný spis Slovenskej informačnej služby Gorila je o tom, ako sa za druhej vlády Mikuláša Dzurindu kradlo a privatizovali sa Slovenské elektrárne (SE). Na tlačovej konferencii to zdôraznil šéf Smeru, ktorý potvrdil, že ku kauze bol vypovedať na špeciálnej prokuratúre ešte na prelome mája a júna 2017.

Či bol v konšpiračnom byte na Vazovovej ulici, ako sa píše v údajnom spise, nepovedal. „Je to kauza druhej Dzurindovej vlády. Kde bol vtedy Robert Fico? Sedel v opozícii. Predtým som nebol nikdy v žiadnej vláde a nemám absolútne nič s privatizáciou Slovenských elektrární. Neotravujte ma s Coca-Colou,“ dodal.

Robert Fico ale v tejto kauze vypovedal aj tento mesiac. Potvrdila to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

717 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #Slovenská informačná služba #Andrej Kiska #SIS #Ústavný súd SR