Viaceré základné školy majú voľno celý týždeň

Časti školákov sa v pondelok začína týždeň voľna. Vyučovanie mali mať iba pondelok, potom nasleduje mimoriadny štátny sviatok a jesenné prázdniny. Riaditelia škôl hovoria, že sa neoplatí učiť jeden deň v týždni a tak si niektorí naplánovali údržbu budov.

26.10.2018 11:00
deti, masky, karneval. Foto:
Halloween niektorým školákom splynie s týždňovými prázdninami.
debata (9)

Učiť sa nebude napríklad v Základnej škole Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom. Riaditeľ Ferdinand Brunovský voľným pondelkom takpovediac zabije dve muchy jednou ranou. „Mali sme poruchu na hlavnom uzávere vody a potrebujeme na tri dni odstaviť celú školu. Deti sú nadšené, iba rodičia nadávajú,“ vysvetľuje s tým, že žiaci jeden vymeškaný deň vo vyučovaní rýchlo dobehnú. O riaditeľskom voľne je povinný informovať iba zriaďovateľa, teda vyšší územný celok. „Je v plnej kompetencii riaditeľov škôl udeliť voľno z dôvodov prevádzkových alebo organizačných,“ dodáva Brunovský.

Celý týždeň si oddýchnu aj deti v Poprade, potvrdil to riaditeľ Základnej školy s materskou školou na Dostojevského ulici Vladimír Tobis. „Ako riaditelia sme sa dohodli, že na pondelok udelíme riaditeľské voľno. Deti sa určite tešia,“ povedal Tobis a dodal, že materské školy budú fungovať.

Podobná situácia je aj v hlavnom meste. Týždenné voľno budú mať napríklad deti zo Základnej školy Karloveská, na Holíčskej ulici, v ZŠ Podzáhradná nebude v prevádzke ani školský klub detí. Vyučovanie sa po jesenných prázdninách začne v pondelok 5. novembra.

Riaditeľka ZŠ Spojovej v Banskej Bystrici Šárka Kováčová hovorí, že neplánované predĺženie prázdnin využijú na opravu elektroinštalácie. Aj jej kolega, riaditeľ ZŠ Ďumbierska Patrik Ferianc naplánoval na budúci týždeň údržbárske práce a revíziu elektrických zariadení. V ZŠ Trieda SNP udelila riaditeľka voľno v pondelok, ale deti sa môžu tešiť už skôr. Vyučovanie budú mať z organizačných dôvodov skrátené na štyri hodiny už dnes.

Kým deti po celom Slovensku sa z voľného týždňa tešia, rodičia až takí nadšení nie sú. „Máme dve deti. Dcérka chodí do piateho ročníka a syn Milanko do druhej triedy na tej istej škole. S manželom sme zamestnaní a nemôžme si vziať voľno, ale našťastie máme ešte rodičov, a tí sa o deti postarajú. Horšie je s deťmi, ktoré už starých rodičov nemajú,“ myslí si 32-ročná Zuzana z Trenčína.

Podľa riaditeľky odboru komunikácie a protokolu ministerstva školstva Rie Feik Achbergerovej môže riaditeľ školy poskytnúť zo závažných dôvodov, najmä organizačných a prevádzkových, najviac päť dní voľna. „Riaditeľské voľno vyhlasuje riaditeľ školy v čase, keď vznikne situácia, ktorá si to vyžaduje. Ide o jeho kompetenciu,“ doplnila s tým, že riaditelia nemajú povinnosť hlásiť udelenie riaditeľského voľna ministerstvu. „Musia o tom však informovať rodičov zverejnením informácie na verejne dostupnom mieste, prípadne prostredníctvom žiackych knižiek. Rovnako majú túto skutočnosť oznámiť zriaďovateľovi školy a príslušnému orgánu miestnej štátnej správy v školstve,“ uzavrela Feik Achbergerová.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #základné školy #jesenné prázdniny