Kiska prehral súd o pozemok. Sledovali sme online. Pozrite si video

Na okresnom súde v Poprade padol verdikt v kauze pozemkov vo Veľkom Slavkove, o ktoré sa súdil popradský zubár Ján Franc a prezident Andrej Kiska. Kiska spor prehral.

26.10.2018 10:00
debata (3212)
Video

13.28 Mama zubára Franca Anna Francová bola po verdikte súdu dojatá. „Som šťastná,“ povedala.

13.26 Zubár Ján Franc po pojednávaní povedal: „Konečne sme sa dovolali spravodlivosti lebo kdekoľvek sme šli, všade nás odbili. Celá táto záležitosť je jeden veľký podvod, v ktorom sa ešte bude viesť ďalšie vyšetrovanie. Je to veľká úľava, lebo človek má pocit, že spravodlivosť tu existuje a niečo tu funguje.“

13.24 Sudca sa po pojednávaní vyjadril k tomu, či sa môže Kiska proti verdiktu odvolať. „Môže sa tak stať podaním odvolania, ale ja som presvedčený ze pokiaľ tu niekto ma etiku, charakter, česť, tak nebude spochybňovať toto rozhodnutie,“ povedal sudca Miroslav Radačovský.

13.18 Sudca po pojednávaní na otázku novinára nepriamo vyzval Kisku, aby vzhľadom na zistenia v kauze odstúpil z funkcie prezidenta republiky a prestal byť politicky činný. Sudca Okresného súdu v Poprade Miroslav Radačovský po pojednávaní pre médiá doslova povedal: „Keby ja som bol prezidentom republiky a sudca, ktorýkoľvek iný, by zistil všetky skutočnosti a súvislosti tak ako ja, vzdám sa funkcie prezidenta republiky, nebudem sa uchádzať o žiadnu inú politickú funkciu, odídem do štátu, kde sa cítim dobre, napríklad do Spojených štátov amerických alebo Izraela a pozor, tým nechcem tvrdiť, že si vysoko nevážim americký alebo židovský národ, ale takto by som konal ja,“

13.14 Pojedná­vanie skončilo. Sudca aj Franc sa vyjadrujú na otázky médií k verdiktu. Ich reakcie prinesieme o chvíľu.

13.13 Žalobca (Franc) má vo vzťahu k žalovanému (Kiska) nárok na 100-percentnú náhradu trov, povedal sudca.

13.01 Sudca ďalej zdôvodňuje verdikt. Kiska podľa neho nekupoval pozemok od firmy Agras (tá ich čudným spôsobom vydržala), ale od Sirockého, aj keď osoby trochu zvláštnej, ktorý nevedel ani povedať ako pozemok nadobudol. „Sudca rozhoduje aj na základe životných skúseností a citu pre spravodlivosť,“ hovorí sudca.

12.58 Sudca zdôvodňuje verdikt. Hovorí, že nemožno spochybniť že Franc nadobudol pozemky darovaním. Franc podľa sudcu nebol nedbalý vlastník. Nie je namieste hovoriť, že nebol vlastník. Podľa sudcu je nepochybné, že Kiska kúpil pozemky od Sirockého, ale treba skúmať, čo ich Sirocký nadobudol v súlade s právom.

12.53 VÝLUČNÝM VLASTNÍKOM POZEMKOV JE JÁN FRANC, povedal sudca. Kiska tak spor o pozemok prehral.

12.50 Súdna sála sa po prestávke opäť zaplnila. Sudca má povedať verdikt.

12.47 Sudca už je v pojednávacej miestnosti. Čaká sa kým zavolá všetkých dovnútra a povie rozhodnutie.

12.30 Sudca by o štvrťhodinu mal vyniesť rozsudok. Mama Jána Franca Anna na chodbe pokračuje v rozprávaní o tom ako prišli o pozemok. Opisuje, že keď si overili, že pozemok im už nepatrí, začali konať. „Syn si to overil a napísal slušný list pánovi Kiskovi, aby si nemyslel ze ho chceme očierniť. Alebo mu nejakú hanbu urobiť, tak mu syn napísal, že stalo to a to, že sa stal asi nejaký podvod a keby si našiel čas, že sa stretnú a vyriešia to. My sme nevedeli aké je pozadie, z našej strany sme to chceli čestne vyriešiť,“ hovorí. Na otázku aký by mal byť rozsudok Francova mama Anna povedala: „No na našej strane, je to Francov majetok.“

12.23 Právna zástupkyňa Franca Mária Kozáková dáva rozhovor.

12.20 Pred vynesením verdiktu v spore na chodbe súdu mama zubára Franca Anna Francová pokračuje v rozprávaní o tom, ako rodina prišla o pozemok. „Isteže človeka to trápi. Občas, sa rozprávame o tom ako sa to vôbec mohlo stať. Ja som tomu nechcela uveriť. Smiala som sa, keď prišiel syn a vraví, mami, vieš co? Tie pozemky v Slavkove už nám nepatria. No prepánakráľa, čo si ich predal alebo co? Smiali sme sa. Nechceli sme tomu veriť lebo máme všetky doklady.“

12.10 Na súde je prerušené pojednávanie do 12.45. Cez prestávku Francova mama Anna Francová vraví, že pozemok bol vždy Francových. „Keď sme sa dozvedeli, že pozemok už patrí prezidentovi Kiskovi, najprv sme sa smiali a neverili sme tomu. Mysleli sme, že došlo k omylu,“ hovorí pani Anna Francová. Podľa informácií Pravdy sa Anna Francová pozná roky s Kiskovou mamou. Vyrastali spolu. Kiska napriek tomu až do pojednávania tvrdil, že „o žiadnom Francovi nikdy nepočul“.

11.47 Sudca na Okresnom súde v Poprade prerušil pojednávanie do 12.45. Potom chce oznámiť rozsudok.

11.47 ,,Kiska sa plne zrieka náhrady trov konania," povedal njeho advokát. Zo súdnej siene sa ozýva: „Aký veľkorysý!“

11.46 Podľa Kiskovho advokáta Šolcza predložený geometrický plán nemôže byť použitý ako dôkaz, keďže sú v ňom uvedené aj nehnuteľnosti, ktoré patria inému subjektu.

11.43 Žaloba podľa Kiskovho advokáta Šolcza neobsahuje žiadne relevantné spochybnenia vlastníckeho práva Sirockého (od neho Kiska pozemok kupoval). Dôvodom pre zamietnutie žaloby podľa Šolcza tiež je, že žalobný petit je nesprávne sformulovaný.

11.40 „Navrhujem, aby súd žalobu v celom rozsahu zamietol,“ uviedol Kiskov advokát Šolcz. Ten tvrdí, že Kiska pozemok nadobudol v dobrej viere.

11.30 Začína záverečná reč Kiskovho advokáta Šolcza. Kiska na súde v Poprade dnes od začiatku nie je. V týchto chvíľach prichádza do Bratislavy francúzsky prezident, s ktorým sa Kiska má stretnúť.

11.22 Sudca, chce vyhlásiť rozsudok dnes o 12.45. Pýta sa oboch strán, či nie sú ochotní uzavrieť zmier. Právny zástupca Kisku tvrdí, že jeho klient zmier nechce. „To je svinstvo,“ znie potichu v súdnej sieni.

11.20 Zhrnutie Francovej právnej zástupkyne Márie Kozákovej.

Foto: Pravda, Tatiana Michalková
uplny-zaver
Foto: Pravda, Tatiana Michalková
záver, Kozáková

11.18 Francova právna zástupkyňa Mária Kozáková upozornila, že podľa vyjadrenia obce Veľký Slavkov ako správcu dane, nebude obec vyrubovať ani vyberať daň nižšiu ako 3 eurá, na základe čoho je vraj platiteľ Kiska oslobodený od dane. Hodnota pozemku bola Kiskom deklarovaná zjavne nižšie ako je skutočná hodnota, keďže ide o 1,2-hektárový pozemok v lukratívnej lokalite, kde sa stavajú rodinné domy.

11.10 Na pojednávaní sa ukázalo, že Kiska neplatil z vlastníctva pozemku dane. „Vlastnícke právo sprevádzajú aj povinnosť ako je platenie daní. Žalovaný (Kiska) uvádzal, že mal odpustené dane. Kiska tvrdil, že je oslobodený od dane vzhľadom na nízku hodnotu pozemku,“ zdôraznila Francova právna zástupkyňa Mária Kozáková. Hodnota pozemku sa odhaduje na milión eur. Kiska ho v roku 1999 kúpil v prepočte za menej ako 2-tisíc eur. Na otázku, či bola cena fiktívna, Kiska počas celej kauzy neodpovedal. Franc pozemok celý čas prenajímal družstvu.

11.05 Právna zástupkyňa zubára Franca Mária Kozáková premieta na súde celkové zhrnutie.

Foto: Pravda, Tatiana Michalková
zmluva dalsia

11.00 „Žalovaný nemohol veľmi pravdepodobné vidieť list vlastníctva predávajúceho, pretože tento neexistoval,“ zdôraznila Francova právna zástupkyňa Mária Kozáková.

10.53 „Žalovaný (Kiska) tvrdí, že nemal dôvod pochybovať, že predávajúci je vlastník. Pokiaľ sa však aktéri nepoznali, je len ťažko uveriť že Širocký (od neho Kiska pozemok kúpil) podal návrh na vklad v piatok a úradník pracoval cez víkend, aby už v pondelok bol povolený vklad, čo sa aj stalo, takéto reťazenie transakcie poukazuje na to, že takéto rýchle transakcie nemajú nič spoločného s dobrou vierou hovorí,“ hovorí Francova právna zástupkyňa Mária Kozáková.

10.47 Francova právna zástupkyňa Mária Kozáková premieta na súde zhrnutie faktov k prípadu.

Foto: Tatiana Michalková, Pravda
dokument advokátky Franca

10.45 „Žalovaný (Kiska) sa v roku 2007 odvoláva, že dôveroval sprostredkova­teľovi. Neuviedol prečo bezhraničné dôveroval sprostredkovateľovi a predávajúcemu,“ upozornila Francova právna zástupkyňa Mária Kozáková.

10.39 Listy vlastníctva vyvolávajú dojem, že boli vypracované dodatočne, pokračuje Francova právna zástupkyňa Mária Kozáková. „Všetky tri kúpne zmluvy majú jeden rovnaký rukopis, keďže si nik nepamätal kto ich vyhotovil môžme konštatovať, že je to rukopis neznámeho jedinca,“ dodala.

10.37 „Je treba vidieť konanie žalovaného (Kiska) komplexne, nestačí vybrať len izolované jednotlivé činy, na ktoré sa snaží upriamiť pozornosť,“ pokračuje právna zástupkyňa zubára Franca Mária Kozáková.

10.34 Francova právna zástupkyňa Mária Kozáková pokračuje v záverečnej reči a komentuje video s mapkami parciel. „Žalovaný (Kiska) sa odvoláva na konanie v dobrej viere lebo podľa neho táto dobrá viera zakladá nový titul nadobudnutia vlastníctva. Dobrá viera je subjektívny stav mysle. Dobrá viera podľa uznesenia NS SR hovorí, že musí byť hodnotená veľmi prísne,“ hovorí Kozáková.

10.32 „Snažíme sa poukázať aj vizuálne na predmet sporu,“ hovorí k premietaniu videa na súde Francova právna zástupkyňa Mária Kozáková. „V červenom sú parcely žalobcu (Franc), tie sú čisté a nebol žiaden dôvod v roku 1998 s nimi nakladať,“ hovorí.

10.28 Právna zástupkyňa Franca si na súde pomáha premietaním videa, ku ktorému pridáva aj komentár. „Obaja účastníci tvrdia, že sú vlastníci predmetného pozemku,“ začína svoju reč Francova právna zástupkyňa Mária Kozáková.

10.25 Sudca vyzval či má niekto návrhy na doplnenie dokazovanie. Sudca povedal, že súd už je názoru, že má dosť dôkazov na to, aby objektívne a spravodlivo rozhodol. Sudca udelil slovo k záverečným návrhom

10.24 Sudca upozornil, že v roku 1998 sa nebrali skutočným vlastníkom pozemky ako také. Raz sa vzalo tam, potom tam, zmenila sa len výmera, ale dopracoval sa znalecký posudok, hovorí.

10.21 Právny zástupca Kisku namieta, že parcely, o ktoré sa pojednáva, majú vždy inú výmeru.

10.14 Vozidlo je vždy to isté bez ohľadu na to akú ŠPZ má, aj tu sa bavíme o tej istej parcele bez ohľadu na to aké číslo má, hovorí k prípadu sudca a obracia sa na právneho zástupcu Andreja Kisku.

10.10 Sudca oznámil, že Andrej Kiska sa z pojednávania ospravedlnil. Kiska má nového právneho zástupcu advokáta Ladislava Šolcza. Pôvodne Kisku zastupoval Ján Mazák.

10.05 V pojed­návacej miestnosti je 27 ľudí v pozícii verejnosti, z nich väčšina sú rôzne médiá

10.01 V pojed­návacej miestnosti sú pripravené 2 veľké obrazovky. Na nich sa má premietať video alebo videá dlhé až 1,5 hodiny. O premietanie požiadala právna zástupkyňa Jana Franca

Začiatok online.

Pojednávanie v závažnej kauze o pozemok v hodnote milión eur bude dnes prebiehať na Okresnom súde v Poprade bez prítomnosti prezidenta Kisku. Ten sa v rovnakom čase stretne s francúzskym prezidentom v Bratislave. Druhá strana Ján Franc sa na súd dostavil tesne pred jeho začiatkom o 10.00.

Ide o civilný súd, v ktorom ide o určenie vlastníka pozemkov, nie o vrátanie pozemkov. Na Francovi je teda dôkazné bremeno, že vlastníkom je on, nie Kiska. Kiska pozemok vrátiť Francovi odmieta. Franc preukázal, že v roku 1998 bol vlastníkom on. Kiska má zase list vlastníctva, podľa ktorého lukratívny 1,2-hektárový pozemok získal v roku 1999 on. Na doterajších pojednávaniach sa objavili viaceré indície, ktoré nasvedčujú, že Franc mohol prísť v roku 1999 o pozemok podvodom. Ako sa k tomu postaví sudca, je otázne.

Na súde sa zatiaľ ukázalo, že všetci, čo sa sporným spôsobom a rýchlymi prevodmi parcely v priebehu pár dní podieľali na tom, že Franc za čudných okolností prišiel o lukratívny pozemok, sa navzájom poznali a to vrátane samotného Kisku. Ukázalo sa tiež, že popradský zubár o parcelu prišiel v roku 1999 vydržaním, čo bolo zjavne protiprávne, keďže na vydržanie treba niekoľko rokov a ešte v roku 1998 pozemok na základe darovania vlastnil Franc.

© Autorské práva vyhradené

3k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Veľký Slavkov #Andrej Kiska #Ján Franc #Kiskove kauzy #pozemková kauza