Gál preskúma vyjadrenia sudcu Radačovského

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) preskúma vyjadrenia sudcu Miroslava Radačovského, ktorý rozhodoval v súdnom spore prezidenta Andreja Kisku. Posúdi, či jeho slová na adresu hlavy štátu nie sú dôvodom na podanie disciplinárneho návrhu.

26.10.2018 17:57 , aktualizované: 21:03
debata (683)

Video s vyjadrením sudcu je tu:

Video

„Dnešné vystupovanie sudcu Radačovského voči najvyššiemu ústavnému činiteľovi považujeme za nepatričné,“ uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Zuzana Drobová. Radačovský po piatkovom pojednávaní v prezidentovom spore povedal, že na jeho mieste by sa ako prezident vzdal funkcie a odišiel by zo štátu.

Slovenská advokátska komora (SAK) avizovala, že vzhľadom k sudcovskej činnosti bolo Radačovského vyjadrenie nevecné a osobné. „Advokáti pri výkone svojho povolania majú povinnosť sa vyjadrovať vecne a neosobne voči iným osobám a v prípade porušenia tejto povinnosti sú disciplinárne stíhaní orgánmi SAK. Podobný záväzok, neznižovať vážnosť, dôstojnosť a dôveryhodnosť justície v očiach občanov, určite pociťujú všetky súčasti justície na každej strane stola,“ ozrejmila.

Kiska prehral spor o pozemky v katastri obce Veľký Slavkov, piatkový rozsudok nie je právoplatný. Rozhodnutie súdu prezident rešpektuje, ale slová sudcu o tom, že by sa mal vysťahovať zo Slovenska, ho prekvapili.

„Preto rozmýšľa, ako bude ďalej postupovať, vzhľadom na sudcovu zjavnú zaujatosť a nenávisť voči prezidentovi, ktorého nepochopiteľne napadol, čím poškodil aj rozhodnutie pozitívne pre rodinu pána Franca,“ reagoval poradca prezidenta pre komunikáciu Roman Krpelan.

683 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľký Slavkov #Andrej Kiska #Miroslav Radačovský