Obchody sa vo štvrtok zatvoria. Budú vám chýbať? Pozrite si video

Už takmer jedena a pol roka platí, že obchody na sviatky sú zatvorené. Najbližšie sa tak stane na vo štvrtok 1. novembra na Sviatok všetkých svätých. Čo na to hovoria ľudia? Pozrite si anketu na videu.

28.10.2018 09:00
debata (152)
Video

Zatvorenie obchodov počas sviatkov ľuďom spočiatku prekážalo, ale zdá sa, že si na zmenu už zvyli. Najbližšie budú obchody zatvorené vo štvrtok 1. novembra. Jednorazový sviatok bude aj v utorok 30. októbra, ale v daný deň by mali byť obchody otvorené.

Zatvorenie predajní sa nateraz podľa prieskumov a ankety Pravdy stretáva s neutrálnym, nie negatívnym hodnotením zo strany spotrebiteľov. Na otázku, či ľudia súhlasia s tým, že sú obchody počas sviatkov zatvorené odpovedali všetci opýtaní kladne. Ľudia si zväčša kupujú potraviny do zásoby a deň voľna doprajú aj predavačom.

V utorok bude jednorazový sviatok pri príležitosti 100. výročia vzniku Československa, ale obchody sa vtedy zatvoriť nemusia. Nakoľko dni, počas ktorých sú obchody zatvorené definuje Zákonník práce a v ňom zmena nenastala, počas utorka by mali byť obchody otvorené, respektíve to závisí od majiteľov, či obchody otvorené nechajú, alebo nie.

Výnimku v otváracích hodín majú počas sviatkov len čerpacie stanice, lekárne a maloobchody na letiskách, autobusových a vlakových staniciach. Obmedzenie predaja sa nedotýka ani predaja cestovných lístkov či suvenírov, a otvorené môžu byť aj prevádzky poskytujúce služby.

Slovenskí zákazníci chodia na pumpu počas sviatkov najmä pre alkoholické a nealkoholické nápoje a tabakové výrobky. Nakupovanie bežných potravín na čerpacích staniciach zatiaľ nie je pre Slovákov prirodzené. Potvrdzuje to aj Anton Molnár, hovorca spoločnosti Slovnaft. „Zákazníci chcú najmä hotové jedlo, o ktoré je zvýšený záujem aj počas sviatkov. O základné potraviny ako o mlieko či múku nie je veľký záujem,“ povedal.

© Autorské práva vyhradené

152 debata chyba
Viac na túto tému: #obchody #sviatky #Sviatok všetkých svätých #zatvorené