Kočner údajne plánoval Lipšicovu popravu

Zoltán A. údajne na polícii vypovedal, že podnikateľ Marian Kočner spolu s Alenou Zs. plánovali zabitie ďalších dvoch ľudí.

26.10.2018 19:07
Daniel Lipšic Foto: ,
Daniel Lipšic
debata (360)

Podľa webu tvnoviny.sk malo ísť o právneho zástupcu poškodených po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a exministra vnútra Daniela Lipšica a nemenovaného elitného prokurátora.

Lipšic sa k tomuto podozreniu odmietol vyjadriť, pričom dodal, že komunikuje s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Začiatkom októbra sa objavilo podozrenie, že po vražde novinára a jeho partnerky sa obvinení chystali zavraždiť aj prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

Pár dní na to sa objavila informácia, že Kočner sa chystal dať zabiť aj poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára z SaS a až do zadržania Kočnera mal policajnú ochranu.

Dôvodom podľa Rajtára mali byť trestné oznámenia, ktoré na Mariana Kočnera podával. Polícia trestné konanie nezačala, vyšetrovala nebezpečné vyhrážanie.

"Národná kriminálna agentúra na základe vlastnej operatívnej činnosti získala informácie o možnom podozrení z trestného činu nebezpečného vyhrážania. V tejto veci nešlo o podozrenie z prípravy vraždy žiadnej osoby,” uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Poslancovi poskytli ochranu na jar tohto roku. „Povedali mi, že majú nahrávku, z ktorej vyplýva, že sa mohol pokúsiť si nejakým spôsobom objednať moju vraždu,“ uviedol pre portál Rajtár.

Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Ale na zločin sa prišlo až o niekoľko dní neskôr. Kušnírová bola usmrtená jedným výstrelom do hlavy, Kuciak dvoma výstrelmi do srdca. V prípade momentálne čelia obvineniu štyri osoby, Tomáš Sz. ako vykonávateľ, Miroslav M. ako pomocník, Zoltán A. ako sprostredkovateľ a Alena Zs. ako objednávateľka.

Polícia aj prokuratúra ako dôvod Kuciakovej vraždy už skôr označili jeho novinársku prácu. V nedokončenom článku reportér písal okrem iného o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom, ktorí sú médiami spájaní s mafiou, a o väzbách jedného z nich na blízkych spolupracovníkov bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

Zločin otriasol Slovenskom, vyvolal najväčšie demonštrácie v krajine od pádu komunizmu a viedol k odstúpeniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka, premiéra Roberta Fica a k odchodu policajného prezidenta Tibora Gašpara.

360 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Marian Kočner #vražda novinára Jána Kuciaka