Martin pozýva na oslavy storočnice štátu

Mimoriadne výročie spojené s mimoriadnymi oslavami. Slovensko si sté jubileum vzniku 1. ČSR v utorok uctí jednorazovým štátnym sviatkom. Bude pripomienkou Martinskej deklarácie, ktorou sa aj Slováci v roku 1918 oficiálne prihlásili k spoločnému štátu.

29.10.2018 12:00
debata (14)
zväčšiť Slovenská národná rada deklarovala 30. októbra... Foto: Foto - Archív Pravdy
Deklarácia slovenského národa Slovenská národná rada deklarovala 30. októbra 1918 československú orientáciu.

Garantom osláv je Úrad vlády v spolupráci s ministerstvami obrany, zahraničia a kultúry, so Žilinským samosprávnym krajom a s mestom Martin. „Sme poctení tým, že naše mesto zažije takúto jedinečnú udalosť. Zostava hostí, ktorá sa tu zíde, dokladuje, že pôjde o skutočne veľkolepú slávnosť, aká sa naozaj opakuje možno iba raz za sto rokov,“ zdôraznil primátor Martina a poslanec Národnej rady Andrej Hrnčiar.

V metropole Turca sa pri tejto príležitosti stretnú najvyšší ústavní činitelia dnes už dvoch samostatných štátov, prezidenti Miloš Zeman a Andrej Kiska, premiéri Andrej Babiš a Peter Pellegrini, predsedovia oboch komôr českého parlamentu Radek Vondráček a Milan Štěch, predseda Národnej rady SR Andrej Danko.

Hlavný program, ktorý bude naživo vysielať verejnoprávna RTVS, sa začne presne na poludnie na martinskom Divadelnom námestí. Hneď na úvod nad ním preletia stíhačky, ktoré vytvoria trikolóru. Potom s prejavmi vystúpia štátnici a na pódiu sa vystriedajú viaceré umelecké telesá. Na počesť výročia zaznejú delostrelecké sal­vy.

Kým v Prahe oslavy v nedeľu vyvrcholili vojenskou prehliadkou, v Martine z nej, hoci pôvodne bola tiež plánovaná, napokon z priestorových dôvodov zišlo. V rámci martinských osláv armáda ráno od 9. h predstaví vojenskú techniku na Námestí SNP. O 11. h sa budú klásť vence k budove bývalej Hornouhorskej banky, kde bola deklarácia podpísaná. Bezplatne otvorené budú mestské múzeá, v miestnej Biblickej škole sa chystá konferencia Slovensko pri zrode Československa. V utorok sa zase v Literárnom múzeu Slovenskej národnej knižnice uskutoční slávnostná akadémia spojená s vernisážou výstavy.

Rezort obrany upozorňuje obyvateľov Martina a dotknutých okolitých obcí, že už v pondelok v Martine za amfiteátrom profesionálni vojaci raketometného oddielu z Rožňavy cvične vypália delostrelecké salvy ako súčasť príprav na oslavy. Piloti stíhačiek budú nacvičovať prelet, takisto spojený so zvýšeným hlukom.

Sto rokov od vzniku prvej ČSR si v týchto dňoch pripomína Slovenská národná galéria, ktorá včera sprístupnila vo svojom bratislavskom sídle v Esterházyho paláci výstavu Osmičky/Október 1918. Jej ústredným dielom je maľba Martina Benku Po búrke/Dúha, ktorou autor symbolicky privítal koniec prvej svetovej vojny a vznik novej republiky.

Martinskou deklaráciou sa predstavitelia národno-politického života Slovákov prihlásili k novovzniknutému Československu a právu národov na sebaurčenie. Viac ako 200 predstaviteľov verejného života podpísalo toto vyhlásenie v Turčianskom sv. Martine 30. októbra 1918, dva dni po vyhlásení spoločného štátu Čechov a Slovákov v Prahe.

Dopravné obmedzenia v Martine

  • V utorok 30. októbra budú v Martine mimoriadne uzatvorené vybrané cesty, ulice a parkoviská. Uzávierky budú trvať celý deň a zábrany budú inštalované už od nedeľňajšieho večera.
  • Uzavreté budú: Námestie SNP, Námestie Ľudovíta Štúra, Ulica Andreja Kmeťa, M. R. Štefánika, Moskovská.
  • Vstup nebude možný ani na parkoviská: za Sociálnou a Slovenskou poisťovňou a na uliciach Malá Hora, Holubyho, Záborského, Andreja Kmeťa, Hrdinov SNP – Gorkého (pod areálom kasární bude rezervované pre autobusy návštevníkov osláv a tiež tu bude vyznačená trasa pre peších do centra).
Zdroj: Mesto Martin – mestský úrad

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #100 rokov vzniku ČSR #Martinská deklarácia