Zbraň na vraždu novinára Kuciaka mal obstarať Maďar

Zbraň, ktorou vo februári spáchali nájomnú vraždu novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, obstaral zrejme Maďar, píše maďarský server hvg.hu s odvolaním sa na európsky policajný dokument. Europol do vyšetrovania zapojil maďarskú políciu, ktorá vykonala prehliadky viacerých bytov v Budapešti, v Kecskeméte a Zebegíne.

29.10.2018 13:38 , aktualizované: 15:30
Zoltán A. Foto: ,
Obvineného z vraždy Kuciaka a Kušnírovej Zoltána A. priviezli na súd v kukle.
debata (175)

Na maďarskú stopu políciu údajne priviedli výpovede štyroch podozrivých, ktorí sú na Slovensku vo vyšetrovacej väzbe. Vražedná zbraň mohla pochádzať od muža z mesta Zebegíň neďaleko Budapešti, ktorého označujú iniciálami K. L. Jeho spojitosť so zbraňou podľa dokumentov Europolu naznačuje aj záznam telefonickej komunikácie. Pri domových prehliadkach sa zatiaľ zbraň kalibru 9 mm, ktorou novinára a jeho priateľku zastrelili, zatiaľ nepodarilo nájsť. Polícia však zabavila počítače a mobilné telefóny, uvádza server.

V súvislosti s vraždou sú zatiaľ obvinené štyri osoby: Alena Zs., ktorá mala za objednávku vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť, a Zoltán A. ako sprostredkovateľ.

Podľa ich výpovedí K. L. osobne odovzdal vražednú zbraň Tomášovi Sz. Slovenskí vyšetrovatelia zistili, že K. L. a Tomáš Sz. spolu telefonovali ohľadom predaja zbrane, za ktorú mal K. L. dostať 3 000 eur, informoval maďarský spravodajský portál.

S obstaraním vražednej zbrane je podľa slovenských vyšetrovateľov spojený aj ďalší maďarský občan žijúci v Kecskeméte, vystupujúci pod iniciálami K. I. R. Podľa záznamov z jeho mobilného telefónu je podozrivý, že v čase vraždy alebo tesne pred ňou telefonoval s Tomášom Sz., vyplýva zo správy.

Polícia oboch mužov zadržaných v Maďarsku vypočúvala niekoľko hodín. Pre nedostatok dôkazov ich však prepustili.

Kuciakovu vraždu si podľa skorších nepotvrdených informácií mal objednať podnikateľ Marian Kočner, ktorý je vo väzbe pre ekonomickú kriminalitu. Podľa prokuratúry objednávateľ za vraždu zaplatil najmenej 70 000 eur. V súvislosti s prípadom je teraz vo väzbe tiež údajná druhotná objednávateľka zločinu Alena Zs., ktorú médiá označili za blízku Kočnerovi, alebo bývalý policajný vyšetrovateľ Tomáš Sz. Ten je podozrivý z vykonania nájomnej vraždy.

Dvojicu strelec zavraždil 21. februára v ich dome v obci Veľká Mača neďaleko Trnavy. Prokuratúra už informovala, že motívom vraždy bola investigatívna práca novinára, ktorý písal o korupčných kauzách a tiež o podozrivých obchodných transakciách Kočnerových firiem.

175 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka