Sudca, ktorý rozhodoval v pozemkovej kauze Andreja Kisku, sa vzdá funkcie

Miroslav Radačovský, sudca Okresného súdu v Poprade, ktorý rozhodoval v pozemkovom spore prezidenta Andreja Kisku, odchádza zo svojej funkcie.

02.11.2018 07:48 , aktualizované: 14:15
Andrej Kiska. Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska.
debata (698)

Po skončení pojednávania sa na margo Andreja Kisku sudca na otázky médií vyjadril, že by sa vzhľadom na závažnosť zistení v prípade na mieste Kisku vzdal funkcie prezidenta republiky a neuchádzal by sa o žiadnu inú politickú funkciu. Odišiel by do štátu, kde by sa cítil dobre, napríklad do USA alebo Izraela. Za svoje vyjadrenie zožal vlnu kritiky. Zaoberal sa ním aj minister spravodlivosti Gábor Gál.

Vzhľadom na vzniknutú situáciu a preto, aby sa nespochybnilo jeho nezaujaté rozhodovanie v predmetnej veci, rozhodol sa Radačovský vzdať svojej funkcie. Informácie priniesol týždenník Plus 7 dní. Koniec v úrade oznámi písomne prezidentovi.

Minister spravodlivosti list nedostal

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) nedostal doteraz žiaden list od sudcu Miroslava Radačovského, potvrdila hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová.

Ako ďalej vysvetlila, ministerstvo dostalo list od popradského súdu, v ktorom sa píše o odchode sudcu do dôchodku. „Popradský súd nás v októbri informoval, že pán Radačovský v máji oznámil, že sa chce vzdať funkcie sudcu k 1. januáru 2019,“ priblížila Drobová s tým, že sudca svoje rozhodnutie zdôvodnil dovŕšením 65 rokov v septembri tohto roka. Podľa hovorkyne Krajského súdu v Prešove Ivany Petrufovej vedenie súdu s uvedenou skutočnosťou ráta pri ďalšom organizovaní chodu okresného súdu, tvorbe rozvrhu práce na rok 2019, personálnom zabezpečení a pod.

Ako doplnila Drobová, ak sudca oznámi prezidentovi SR v priebehu decembra 2018, že sa vzdáva funkcie sudcu, funkcia mu zo zákona zaniká uplynutím mesiaca, v ktorom oznámil vzdanie sa funkcie.

Predseda Okresného súdu v Poprade informoval o odchode z funkcie rezort spravodlivosti v októbri. „Predseda OS Poprad adresoval v októbri 2018 ministrovi spravodlivosti žiadosť o určenie voľného miesta sudcu, pretože pri vzdaní sa výkonu funkcie sudcu sa miesto sudcu nestáva automaticky voľným,“ priblížila Drobová.

Foto: Pravda
radačovsky, kiska, pozemok

Vyjadrenie sudcu po pojednávaní v Kiskovej kauze si môžete pozrieť na videu.

Video

Názory na sudcu boli rôznorodé. Priamo po vynesení rozsudku bolo zo strany časti verejnosti, ktorá sa zúčastnila pojednávania, počuť, že „sudcovi treba postaviť sochu“. Po tom, čo sa po pojednávaní vyjadril, že by na mieste Kisku vzhľadom na závažnosť kauzy odstúpil, sa jeho výrok hodnotil rôzne. Niektorí ľudia na sociálnych sieťach vyjadrovali vzhľadom na podrobnosti kauzy súhlas s výrokom sudcu, iní tvrdili, že sudca by takéto hodnotenie nemal prezentovať na verejnosti.

„Bez ohľadu na túto novú okolnosť si myslím, že sudcovia by sa mali nielen pri odôvodňovaní rozsudkov, ale aj pri poskytovaní rozhovorov správať tak, aby svojimi vyjadreniami nespochybnili svoju nezaujatosť a nestrannosť. Takýmito vyjadreniami totiž hrozí, že spochybnia inak vecne správne, a dokonca spravodlivé rozhodnutie,“ povedala pre Pravda TV sudkyňa Najvyššieho súdu a členka Súdnej rady Elena Berthotyová.

Vyjadrenie sudkyne Najvyššieho súdu a členky Súdnej rady Eleny Berthotyovej si môžete pozrieť na videu.

Video

Sudcovi sa vyhrážali

Okolnosti celého pojednávania boli miestami až dramatické. Sudca ešte v máji na prvom riadnom pojednávaní uviedol, že sa mu niekto v liste vyhrážal. „Aj keby sudca zomrel, na veci sa nič nemení, lebo prípad dostane iný sudca,“ povedal sudca pred začiatkom pojednávania. V liste sa písalo, že má dať od prípadu ruky preč, „inak je ohrozený on aj jeho rodina“.

Pozemková kauza siaha do roku 1999, kedy firma Agras vydržala pozemok Jána Franca. Išlo zjavne o protiprávny akt, keďže ešte v roku 1998 bol vlastníkom Franc a vydržanie za tak krátku dobu bez splnenia ďalších náležitostí nie je možné. Následne pozemok Agras previedol na možného bieleho koňa a o ďalších šesť dní na Kisku. Všetci aktéri kauzy sa poznali. Sprostredkovateľ obchodu a možný biely kôň v tom čase pracovali pre Kisku. Kiska sa poznal aj s vedením Agrasu, od ktorého kupoval aj ďalší pozemok. Kiska kupoval Francovu parcelu na základe poškrtanej zmluvy a bez toho, aby videl list vlastníctva. Súd v Poprade preto neuveril Kiskovej verzii, že konal v dobrej viere. Franc sa o tom, že nie je vlastník dozvedel až v roku 2015. Kiska mu pozemok vrátiť odmietol a sám mu radil, nech to dá na súd.

Okresný súd v Poprade napokon rozhodol, že výlučným vlastníkom 1,2-hektárového pozemku vo Veľkom Slavkove je zubár Ján Franc. Napriek tomu, že Kiska predtým tvrdil, že bude rešpektovať verdikt súdu, po pojednávaní odkázal, že zvažuje odvolanie. Odôvodnil to tým, že sudca bol podľa neho zaujatý.

V Kiskovej pozemkovej kauze firma Agras v roku 1999 zjavne neoprávnene vydržala 1,2-hektárový pozemok, ktorý len v roku 1998 na základe darovacej zmluvy získal popradský zubár Ján Franc. V priebehu niekoľkých dní Agras pozemok nielen vydržal, ale prepísal na možného bieleho koňa a ten ho vzápätí prakticky bez zisku previedol na Kisku. Prezident na súde tvrdil, že konal v dobrej viere a o možnom podvode nevedel. Právna zástupkyňa Franca Mária Kozáková však uspela s obhajobou, podľa ktorej Kiska vôbec nekonal v dobrej viere, ale naopak, o všetkom mohol vedieť. Na súde sa totiž ukázalo, že Kiska kupoval iný pozemok priamo od Agrasu. Kiska sa poznal s vedením Agrasu. Sprostredkovateľom v obchode pre Kisku bol vtedajší Kiskov spolupracovník, ktorý tiež robil biznis s Agrasom. A napokon možný biely kôň, ktorého použili pri prevode pozemkov na Kisku, v danej dobe tiež pracoval práve pre Kisku.

Premiér Peter Pellegrini v súvislosti s kauzou pripustil, že si od Slovenskej informačnej služby vyžiada správu o možnom pôsobení pozemkovej mafie pod Tatrami. Kiska zvažuje, že sa po minulotýždňovom verdikte odvolá, aj keď predtým tvrdil, že bude rešpektovať rozhodnutie súdu. Člen osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS Anton Hrnko (SNS) naznačil, že Kiska by po pozemkovej kauze mal odísť s politiky. "Prezident je najvyššia funkcia a Kiska by nemal pokračovať v ďalšej politickej kariére,“ povedal Hrnko k tomu či by sa Kiska mal v kauze odvolať. Na otázky o demisii v súvislosti s kauzou, samotný prezident Kiska dlhodobo neodpovedá.

Vyjadrenia poslancov Grendela a Hrnka ku kauze si môžete pozrieť na videu.

Video

© Autorské práva vyhradené

698 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #pozemková kauza