Danko by mal čeliť odvolávaniu v utorok popoludní

Mimoriadna schôdza Národnej rady SR venovaná opozičnému pokusu o odvolanie predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) by sa mala uskutočniť v utorok 6. novembra popoludní. Rokovanie svojimi podpismi iniciovali opoziční poslanci.

02.11.2018 11:49 , aktualizované: 14:48
Andrej Danko Foto: ,
Predseda SNS Andrej Danko.
debata (21)

Danko požiadal o zvolanie pléna podpredsedu parlamentu Bélu Bugára (Most-Híd). Danko rokovaniu predsedať nebude vzhľadom na to, že sa schôdza týka jeho osoby. „K zlobe opozície a trestným oznámeniam pani Lucie Ďuriš Nicholsonovej (SaS) by som chcel poukázať na múdru vetu prezidenta ČSR: ‚Rozčílení není program‘. A na ich výčitky ohľadom mojich zahraničných ciest zasa dodávam, že do Ruska budem chodiť, aj keby celá opozícia skočila do Dunaja,“ odkázal.

Danko bude čeliť opozičnému pokusu o odvolanie, lebo nevyhovel apelu SaS, aby do týždňa zverejnil svoju rigoróznu prácu. Podpisy potrebné na iniciovanie mimoriadnej schôdze odovzdali v piatok v parlamente. K SaS sa pridali poslanci OĽaNO, Sme rodina a niektorí nezaradení, spolu ich je 39.

Líder SaS Richard Sulík ešte pred týždňom pripustil, že Danko používa titul JUDr., aj keď naň nemá nárok. „Už niekoľko týždňov nepredložil svoju prácu a nevie dôveryhodne vysvetliť, prečo ju obhajoval v Banskej Bystrici, keď študoval v Bratislave. Toto je vážny problém. Slovensko je členom EÚ, sme súčasťou civilizovaného sveta, kde hochštapleri nemajú vo vysokej politike čo robiť. Nemá čo robiť na čele NR SR,“ myslí si Sulík.

To, či sa samotné rokovanie uskutoční, však zatiaľ nie je isté. Na jeho začiatku sa totiž musí schváliť program. Pri vyslovovaní nedôvery premiérovi či členom vlády sa program neschvaľuje. Minulý rok chcela opozícia Danka odvolávať kvôli kauze údajného otvárania listov. Ich snaha vtedy stroskotala práve pri schvaľovaní programu, za ktorý zahlasovalo len 54 poslancov zo 131 prítomných. Kladne hlasovali prítomní poslanci SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina, ĽSNS a väčšina nezaradených zákonodarcov. Proti boli kluby Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd.

Pokus o odvolanie má aj iné dôvody

Podpredsedníčka NR SR Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS) vidí aj iný dôvod na Dankovo odvolanie. Podľa nej sú to Dankove proruské ambície, ktoré sú v príkrom rozpore so zahraničnou politikou Slovenska. „Zároveň sa prihlásil k orbánovskej politike a volá po centralizácii moci. To je neprípustné,“ povedala Ďuriš Nicholsonová. Ďalšou príčinou, pre ktorú bude Danko čeliť odvolávaniu, je, že šéf SNS podľa opozície účelovo bráni prijatiu Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej a Vojenskej stratégie SR v parlamente.

Danko ešte pred týždňom v reakcii uviedol, že Sulík je človek, ktorý v súkromnom a aj profesionálnom živote niekoľkokrát prekročil hranice slušnosti a odbornosti. „Jeho posadnutosť mnou a aj Slovenskou národnou stranou nebudem komentovať,“ odkázal Danko.

Danko na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) vyštudoval a získal titul Mgr., doktorský titul získal na pôde Univerzity Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici. Svoju rigoróznu prácu sprístupnil len okruhu oprávnených osôb. Podľa medializovaných informácií vznikli práce s rovnakým názvom a témou. Jedna z nich v roku 1999, teda o rok skôr, na pôde Právnickej fakulty UK v Bratislave. Vedenie UMB vyzvalo Danka na zverejnenie jeho rigoróznej práce, ten odkázal, že dokument nie je utajený a kompetentní majú k nemu prístup.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #rigorózna práca