Spillmann: Nechceme vidieť len Kuciakových vrahov, ale aj mozog tohto činu

Predstavitelia Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI) nechcú vedieť len to, kto bol nájomným vrahom novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, ale aj to, kto bol mozgom tohto trestného činu. Novinárom to v piatok povedal predseda správnej rady IPI Markus Spillmann, ktorý si spolu s kolegami uctil pamiatku zavraždených na bratislavskom Námestí SNP. Prítomní držali transparenty "Spravodlivosť pre Jána" a "Žiadna beztrestnosť" v rôznych jazykoch.

02.11.2018 14:13
debata (24)
Členovia správnej rady Medzinárodného tlačového... Foto: TASR, Jakub Kotian
Bratislava IPI Kuciak námestie snp Členovia správnej rady Medzinárodného tlačového inštitútu (IPI Executive board) sa zhromaždili pri pietnom mieste pre zosnulého novinára Jána Kuciaka počas Medzinárodného dňa ukončenia beztrestnosti za trestné činy proti novinárom 2. novembra 2018 na Námestí SNP v Bratislave.

„Sme najstaršia mimovládna organizácia, ktorá sa zaoberá slobodou tlače na celom svete. Stretli sme sa tu v Bratislave, aby sme vláde poslali tento silný odkaz. Chceme tiež upozorniť na to, že situácia novinárov po celom svete nie je dobrá. Sme tu, aby sme vyjadrili solidaritu s novinármi po celom svete, ktorí sú prenasledovaní alebo zabití,“ ozrejmil Spillmann.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Dvojicu mladých ľudí zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači. Za jeho vraždu zaplatil objednávateľ minimálne 70-tisíc eur. Obvinené sú zatiaľ štyri osoby Alena Zs., ktorá mala za objednávku vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť a Zoltán A. ako sprostredkovateľ. Všetci štyria sú vo väzbe.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #vražda novinára Jána Kuciaka