Teplo zostane aj na budúci týždeň

Zima sa zatiaľ nehlási. Nadnormálne teplé počasie, aké bolo v uplynulých dňoch, zostane aj nasledujúci týždeň. Teploty na úrovni okolo 20 stupňov by sa na najteplejších miestach mali objaviť aj v ďalších dňoch a zotrvajú do budúceho víkendu, možno až do pondelka. Potom klesnú, stále však budú vykazovať nadpriemerné hodnoty na toto ročné obdobie.

03.11.2018 07:00
jeseň lavička tety park listy Foto: ,
Príroda sa už sfarbila do jesene, teploty sú však stále skôr letné.
debata (1)

Uplynulý týždeň dosahovali teploty v mnohých lokalitách Slovenska čísla, ktoré prepisovali historické záznamy. Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) v Bratislave Pavol Faško dáva za príklad hodnoty, ktoré boli zaznamenané napríklad 29. októbra či vo štvrtok 1. novembra.

"Za zmienku stojí priemerná denná teplota v Orechovej v okrese Sobrance, ktorá v pondelok 29. októbra bola 19,2 stupňa, čo býva obyčajne v auguste. Bola o asi 15 stupňov vyššia, než by mala byť v tejto ročnej dobe. V ten istý deň padol aj celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty vzduchu pre 29. október. Stalo sa tak v Hurbanove, kde v pondelok namerali 24,1 stupňa.

Doterajší rekord – rovných 24 stupňov – bol spájaný s rokom 1913," zdôraznil Faško. Vyrovnaný celoslovenský rekord maximálnej dennej teploty bol tento štvrtok práve v spomínanej Orechovej, teplomer ukázal 21,8 stupňa, podobne ako v roku 1926 v Hurbanove. Prekonanie rekordu hrozilo podľa Faška aj v piatok. Ten doterajší sa viazal k roku 1968, keď v Žihárci namerali maximálnu dennú teplotu až 22,4 stupňa.

Ako bude?

  • Sobota 3. novembra – Oblačno až zamračené. Denné teploty 17 až 22 stupňov.
  • Nedeľa 4. novembra – Polojasno až oblačno. Nočné teploty 13 až 8, denné 17 až 22 stupňov.
  • Pondelok 5. novembra – Jasno až polojasno. Nočné teploty 11 až 5, denné 16 až 21 stupňov.
  • Utorok 6. novembra – Jasno až polojasno. Nočné teploty 9 až 3, denné 14 až 19 stupňov.
  • Streda 7. novembra – Polojasno až oblačno. Nočné teploty 9 až 3, denné 11 až 17 stupňov.

(Zdroj: SHMÚ)

„Celé toto obdobie je teplotne nadpriemerné a teploty, a to nielen denné, ale aj nočné, dosahujú hodnoty, aké by za normálnych okolností mali byť na začiatku októbra,“ pripomenul klimatológ.

Teplé počasie ovplyvňuje podľa Faška prúdenie teplého vzduchu od juhu a juhozápadu. Nad východnou Európou je stabilná mohutná tlaková výš, nad západnou časťou zase brázda nízkeho tlaku. Medzi týmito dvomi tlakovými útvarmi sa teplý vzduch dostáva do strednej Európy aj nad naše územie.

„Víkend, ktorý je pred nami, no aj celý nasledujúci týždeň, bude stále nadpriemerne teplo. Potom sa síce ochladí, ochladenie však nebude výrazné. Očakávame, že teploty v ďalších dňoch budú nadpriemerné. Na budúci týždeň treba počítať s vetrom, na niektorých miestach bude fúkať silnejšie, podobne ako v utorok 30. októbra. V Kuchyni na letisku mal v tento deň nárazový vietor silu 79 km/hod., v Lieseku až 126 km/hod., na Chopku 115 km/hod.,“ dodal klimatológ.

Faško sa nazdáva, že vzhľadom na doterajší vývoj počasia tento kalendárny rok by mal patriť k teplotne najvyšším od roku 1950. Niektoré meteorologické stanice majú už teraz nábeh na to, že v nich budú zaznamenané rekordne vysoké priemerné teploty vzduchu. Podpisujú sa na tom klimatické zmeny. Vďaka nim sa menia cirkulačné podmienky. Tie boli tento rok také, že k nám často už od apríla prúdil teplý vzduch.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #SHMÚ #jeseň #teplotné rekordy