U lekára rýchlejšie, ale oveľa drahšie

Poplatok za objednanie na presný čas k lekárom stále existuje, i keď ho v roku 2015 zrušil parlament. Má však inú podobu. V súčasnosti sa považuje za nadštandardnú službu v rámci tzv. manažmentu pacienta. Vyžiadali si ho samotní pacienti, a lekári neboli proti. V čase, keď poplatok reguloval štát, bol maximálne desať eur. Dnes je jeho výška takmer raz taká. Pacienti platia 17 eur, nie je výnimočná ani 20-eurová suma. Ministerstvo zdravotníctva ju neplánuje regulovať. Argumentuje tým, že lekári vyberať takéto poplatky nesmú, ale takzvaný "manažment pacienta" rezortu neprekáža.

05.11.2018 06:00
lekár, liek, pacient Foto:
Ilustračné foto.
debata (100)

Zrušením poplatku za prednostné vyšetrenie sa malo zabezpečiť zrovnoprávnenie pacientov pri čakaní na zdravotnú starostlivosť. Zmena sa nepáčila nielen lekárom, ktorí stratili značnú časť zo svojich príjmov, ale ani časti pracujúcich, mamičkám či dôchodcom. Bolo len otázkou času, kedy sa nájde riešenie, ako obísť legislatívu. Dopyt pacientov vyriešili rôzne webové portály, ktoré sa rozmohli ako huby po daždi. Slúžia ako sprostredkovateľ medzi ambulanciou a pacientom, manažujú ľudí, ktorí majú záujem zaplatiť si termín.

Bratislavčan Martin platil za objednanie 20 eur. „Zhoršili sa mi oči, preto som potreboval vyšetriť zrak. Termín k očnej by som dostal až o dva mesiace, tak som radšej zaplatil 20 eur a na druhý deň som bol vybavený,“ povedal s tým, že tých 20 eur mu stálo za to, pretože bol vyšetrený rýchlejšie a nemusel ani čakať. „On-line som sa na konkrétny termín objednal k urológovi za 16,90 eura. Mám pocit, že podstatná časť tejto sumy ide lekárovi,“ pridal sa Peter zo západného Slovenska.

Správcovia portálov vytvorili jednoduchý objednávací systém a dohodli sa s lekármi, ktorí majú o ich službu záujem. Pacientovi stačí vybrať špecializáciu, mesto a čas, kedy chce lekára navštíviť. To, že dopyt je značný, priznávajú samotní prevádzkovatelia. „Zo strany pacientov je veľký záujem, evidujeme ich viac ako 55-tisíc a doteraz sme vybavili vyše 450-tisíc objednávok k lekárom,“ priblížil Peter Dechet, predseda predstavenstva akciovej spoločnosti Ellington, prevádzkovateľ webu mojlekar.eu. Aktuálne ich službu využíva približne 20 ambulancií, denne evidujú asi 250 objednávok.

Dechet tvrdí, že poplatok pre pacienta nie je v ich rukách. Lekár si u nich kúpi ročnú licenciu na využívanie všetkých funkcií, jej cena je 118,80 eura. Cenu za spoplatnený termín pacientovi určuje lekár a sám si aj peniaze inkasuje. Tieto informácie dostane pacient pri objednávke.

Portál NavstevaLekara.sk podľa jeho riaditeľa Michala Šveca slúži na vyhľadávanie ambulancií a objednanie sa na Slovensku a v Česku. „Obsahuje vyše 25-tisíc profilov lekárov, a každý mesiac vyhľadáva lekára vyše 800-tisíc pacientov. Mesačne sa cez portál objedná približne 20-tisíc pacientov,“ spresnil Švec. Ponuka špecialistov je široká, od zubárov cez ortopédov, dermatológov, atď. Firma tiež spolupracuje s najväčšími poliklinikami.

Objednávanie je pre pacientov podľa Šveca bezplatné. V prípade záujmu majú možnosť zakúpiť si služby, ktoré nie sú hradené zo zdravotného poistenia. „Tieto služby zahŕňajú komplexný manažment klienta, pripomienky esemeskou a podobne. Ku každému lekárovi je možné i bezplatné objednanie termínu,“ doplnil Švec.

Ministerstvo zdravotníctva pripúšťa, že prax ukázala, že niektorí poskytovatelia našli spôsob, ako systém obchádzať. „Dnes fungujú rôzne informačné, respektíve objednávacie systémy, využívajú ich viacerí poskytovatelia aj bezplatne, aby skvalitnili manažment pacientov, no sú aj spoplatnené,“ konštatuje hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Poplatky sú podľa nej v poriadku, ak pacient má k dispozícii dodatočné služby ako call centrum, konzultácie po telefóne či SMS notifikáciou. „Pacient na báze dobrovoľnosti môže mať zmluvnú možnosť využívať služby, ktoré nie sú poskytovaním zdravotnej starostlivosti ani službami súvisiacimi s poskytovaním zdravotnej starostlivosti podľa zákona, napríklad už spomínané manažment pacienta či SMS notifikácia,“ dodala Eliášová. Zároveň zdôraznila, že samotné vyšetrenie a ani objednanie sa naň nie je možné podmieňovať platbou. V opačnom prípade hrozí lekárom pokuta do výšky 16-tisíc eur. Sankcie ukladá príslušný samosprávny kraj.

Tibor Baďura, riaditeľ spoločnosti Crystal Consulting – prevádzkovateľa portálu objednatvysetre­nie.sk, naznačil, že pacienti neplatia poplatky dobrovoľne, ale preto, lebo ich núti k tomu systém. Vyberanie peňazí cez tretie firmy považuje za obchádzanie zákona. „Pacienti nežiadajú vrátenie poplatku za objednanie na konkrétny čas. Pacienti žiadajú o možnosť „objednať sa na konkrétny čas,“ zdôraznil Baďura. Za problémom plných čakárni stojí podľa neho nedostatok lekárov vo viacerých špecializáciách, zle definovanou minimálnou sieťou, ktorá nezohľadňuje vývoj chorobnosti a reálne potreby pacientov, a tiež neochota lekárov urobiť niečo navyše pre pacientov.

Prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth si navyšovanie poplatkov uvedomuje. „Ak si zoberieme súčasnú situáciu, keď máme nedostatok ambulantných lekárov, dlhšie čakacie doby na vyšetrenia, tak trh, ktorý sme my nezapríčinili a je regulovaný cez rôzne portály, generuje navyšovanie platieb,“ mieni Šóth. Podľa neho súkromní lekári opakovane žiadali ministerstvo, aby jasne stanovilo, kto, kedy a za akých okolností môže peniaze vyberať pri uprednostnení pacienta.

Od januára budúceho roka by sa mohli pacienti objednávať v takzvaných doplnkových ordinačných hodinách, ktoré si môže ambulancia zaviesť po bežnej ordinácii. Hradiť však už nebudú termín, zaplatia sa samotné vyšetrenie. Maximálna hranica je 30 eur. Šóth teraz nevedel povedať, či bude záujem lekárov o takéto ordinovanie navyše.

Baďura zo spoločnosti Crystal Consulting si myslí, že doplnkové hodiny sú nesystémové, pretože nútia pacienta platiť za štandardné poskytnutie zdravotnej starostlivosti, ktoré inak uhrádza zdravotná poisťovňa, a nútia lekárov vyberať poplatky za úkony, ktoré tiež platia zdravotné poisťovne. „Toto je minimálne nemorálne a asi aj v rozpore s ústavou,“ uzavrel Baďura.

© Autorské práva vyhradené

100 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky u lekárov