Rektor aj vedenie UMB by malo odstúpiť, tvrdí SaS

Vedenie Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici na čele s rektorom Vladimírom Hiadlovským sa skompromitovalo a malo by odstúpiť. Myslia si to predstavitelia opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS). Stanovisko liberálov poskytol hovorca SaS Róbert Buček.

05.11.2018 12:22
danko, hiadlovský Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko a rektor UMB Vladimír Hiadlovský na zábere z mája 2016.
debata (154)

„Neochota odkryť pozadie udelenia titulu JUDr. predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi (SNS) robí z rektora a jeho najbližších spolupracovníkov pochybné osoby, ktoré zneužívajú akademickú slobodu a nezávislosť univerzít od štátu na krytie hanebného skutku. Skutku, ktorý vykazuje znaky podvodu,“ uviedla podpredsedníčka NR SR za SaS Lucia Ďuriš Nicholsonová s tým, že v tejto kauze by mala konať aj Akreditačná komisia.

Utajenie rigoróznej práce predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, ako aj všetkých dokumentov, ktoré môžu vniesť svetlo do tejto kauzy, nemá podľa SaS obdobu. „Zmiznutie rigoróznej práce Emílie Shakkour z archívu Univerzity Komenského, ktorá mala rovnaký názov a rovnaký počet strán, aký mala mať Dankova rigorózna práca, vypovedá o prítomnosti organizovanej skupiny, pokúšajúcej sa zahladiť stopy po tomto podvode,“ tvrdia liberáli.

Chcú ho odvolať

„Rektor Hiadlovský sa správa ako klasický farizej. Ukrýva sa za právo, ktoré neexistuje; vyzýva zamestnancov, aby dali najavo svoj nesúhlas s postupom univerzity, pritom on je ten, kto o postupe univerzity rozhoduje. A popritom kandiduje v komunálnych voľbách ako súčasť tímu primátora Jána Noska, ktorého podporuje aj SNS, strana JUDr. Andreja Danka,“ uviedli predstavitelia SaS.

Predseda SaS Richard Sulík a podpredsedovia strany Ľubomír Galko a Jana Kiššová pripomínajú, že podpredsedníčka parlamentu Ďuriš Nicholsonová podala v tejto veci trestné oznámenie. Podľa nich nie je známe, že by polícia urobila nejaké kroky na zaistenie listinných dôkazov z archívu Univerzity Mateja Bela a zamedzila krádeži alebo zasahovaniu do Dankovej rigoróznej práce.

Opozičné strany sa pokúsia Andreja Danka odvolať z funkcie predsedu Národnej rady SR na utorkovej mimoriadnej schôdzi parlamentu. Podľa SaS bez ohľadu na výsledok schôdze tým vyšlú občanom na Slovensku signál, že to, čo sa udialo okolo jeho titulu, je „za čiarou a vyžaduje si aj politické odsúdenie“.

154 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici #SASKA