Šufliarsky, Rajtár či Lipšic. Kočner sa mal vyhrážať aj programovému exšéfovi RTVS

Podnikateľ Marian Kočner, väzobne stíhaný pre kauzu falšovania zmeniek, sa mal vyhrážať aj bývalému programovému riaditeľovi televíznej časti RTVS Tiborovi Búzovi.

05.11.2018 15:55
Tibor Búza Foto: ,
Tibor Búza
debata (94)

Pre Denník N to mal uviesť kandidát na primátora Bratislavy a exriaditeľ RTVS či televízie Markíza Václav Mika. Dôvodom mal byť rozhovor s vtedajším generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

Mika pred niekoľkými dňami na sociálnej sieti uviedol, že počas pôsobenia v Markíze ho Kočner spolu s kolegami opakovane obviňoval z manipulácie spravodajstva pri téme pezinskej skládky a neskôr sa mu vyhrážal aj pre rozhovor s Trnkom. „Dokonca sa v tom čase tento človek vyhrážal aj likvidáciou jednému z mojich najbližších kolegov, práve pre túto kauzu,“ napísal.

V spore o zmenky za desiatky miliónov eur je Mika jedným zo svedkov. „Keď do Markízy vstúpili noví vlastníci, stal som sa nielen generálnym riaditeľom televízie, ale aj jej konateľom. Som teda človek, ktorý má vedieť, či zmenky existovali, alebo nie. A ja v tomto spore jednoznačne hovorím, že existenciu zmeniek vylučujem. Chodím na vypočutia na NAKA a čelím advokátom Mariana Kočnera a ich otázkam,“ dodal.

Rajtár mal policajnú ochranu

Koncom októbra sa objavili správy, podľa ktorých Kočner spolu s Alenou Zs. plánovali zabitie dvoch ľudí. Malo ísť o právneho zástupcu poškodených po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a exministra vnútra Daniela Lipšica a nemenovaného elitného prokurátora.

Začiatkom októbra sa objavilo zase podozrenie, že po vražde novinára a jeho partnerky sa štvorica obvinených chystala zavraždiť aj prvého námestníka Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho. Údajne na pokyn Kočnera.

Pár dní na to sa objavila informácia, že Kočner sa chystal dať zabiť aj poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára z SaS a až do zadržania Kočnera mal policajnú ochranu.

Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Ale na zločin sa prišlo až o niekoľko dní neskôr. Kušnírová bola usmrtená jedným výstrelom do hlavy, Kuciak dvoma výstrelmi do srdca. V prípade momentálne čelia obvineniu štyri osoby, Tomáš Sz. ako vykonávateľ, Miroslav M. ako pomocník, Zoltán A. ako sprostredkovateľ a Alena Zs. ako objednávateľka.

Polícia aj prokuratúra ako dôvod Kuciakovej vraždy už skôr označili jeho novinársku prácu. V nedokončenom článku reportér písal okrem iného o aktivitách talianskych podnikateľov na východnom Slovenskom, ktorí sú médiami spájaní s mafiou, a o väzbách jedného z nich na blízkych spolupracovníkov bývalého slovenského premiéra Roberta Fica.

94 debata chyba
Viac na túto tému: #vyhrážanie sa #RTVS #Marian Kočner #Václav Mika #Tibor Búza