Marian Kočner požiadal o prepustenie z väzby

Podnikateľ Marian Kočner podal žiadosť o prepustenie z väzby. Informácie potvrdila hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Žiadosť bola podľa nej v utorok doručená dozorujúcemu prokurátorovi.

06.11.2018 14:50 , aktualizované: 17:06
Marian Kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (68)

„V danej veci dozorujúci prokurátor konštatuje, že jednotlivé úkony trestného stíhania, najmä výsluchy a znalecké dokazovanie, sú v podstatných častiach vykonané, a teda vykonávané doposiaľ plynulo a zákonne. Väzbu v protiklade s tvrdením obvineného umocňuje ďalšie, v poradí štvrté trestné stíhanie,“ uviedla a doplnila, že úrad jeho tvrdenia o prieťahoch vo vyšetrovaní považuje vzhľadom na viaceré trestné stíhania za irelevantné.

Žiadosť obvineného podnikateľa podľa jej slov v najbližších dňoch spolu so spisom po jeho preskúmaní odstúpia sudcovi pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu.

Advokát obvineného Mariana Kočnera uviedol, že väzbu klienta považujú za účelovú. Dôvodom podania žiadosti o prepustenie z väzby sú podľa neho prieťahy v konaní zo strany vyšetrovacích orgánov. Avizoval tiež, že do dnešného dňa nepoznajú dôvody presunu obvineného z bratislavského ústavu na výkon väzby do Leopoldova, ani dôvody domových prehliadok u obvineného.

Marian Kočner je vo väzbe vo veci zmeniek v prípade TV Markíza za takmer 70 miliónov eur. Na Mariana Kočnera a Pavla Ruska podala televízia trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v účtovníctve Markízy ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako došlo k uplatneniu podvodných nárokov.

O väzobnom stíhaní podnikateľa Mariana Kočnera rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR. Prokurátor ÚŠP vydal 23. júla uznesenie na zaistenie majetku obvineného podnikateľa v súvislosti s trestnou vecou týkajúcou sa prevodu nehnuteľností v katastrálnom území Donovaly, za pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Kočnerove zmenky