Bašternák má ísť do väzenia, súd ho uznal vinným

Podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorý od minulého roka čelil obvineniu z neodvedenia daní a poistného, Okresný Súd Bratislava II. uznal za vinného. Ten ešte pred samotným rozsudkom vinu priznal. "Som vinný a svoj čin ľutujem," uviedol. Obhajca Bašternáka Peter Filip sa na mieste voči rozsudku odvolal. Konečné slovo bude mať bratislavský krajský súd.

07.11.2018 09:32 , aktualizované: 19:20
Ladislav bašternák Foto: ,
Na snímke Ladislav Bašternák čaká na hlavné pojednávanie v kauze neoprávnene vyplatenej vratky DPH v hodnote 2 milióny eur.
debata (1257)

„Obžalovaný sa uznáva vinným, že ako konateľ spoločnosti uskutočnil v mesiaci marec 2010 prevody vlastníckeho práva a spoluvlastníckych podielov k nehnuteľnostiam, ktoré v skutočnosti len predstierali a nemali hospodársku podstatu, pričom jediným účelom týchto prevodov bolo vylákanie nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty v celkovej výške 1,97 milióna eur,“ konštatovala pri vyhlásení rozsudku sudkyňa Mária Szabóová.

Video

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Marián Varga žiadal sedem rokov väzenia a zhabanie majetku. Obhajoba prišla s návrhom na podmienečný trest. Poukazovala na poľahčujúce okolnosti, nimi mali byť priznanie viny, ľútosť, uhradenie škody a čistý register trestov. Štátu v januári tohto roka Bašternák späť vyplatil 1,73 milióna eur. Prokurátor však poukázal na 20 dopravných priestupkov v posledných piatich rokoch.

Sudkyňa všetky poľahčujúce okolnosti zohľadnila, k podmienke sa však nepriklonila. Odôvodnila to tým, že Bašternákova firma si ku škode na štátnom rozpočte neoprávnene uplatnila nárok na vrátenie nadmerného odpočtu DPH v úmysle zadovážiť si neoprávnený prospech. "Pričom obžalovaný spáchal tento čin vo veľkom rozsahu. Za to sa odsudzuje na trest odňatia slobody vo výmere päť rokov,“ uviedla Szabóová. Trest by si mal odsedieť v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň súd Bašternákovi uložil zákaz podnikania na päť rokov a doplatenie vyše 242-tisíc eur Daňovému úradu v Trenčíne.

Reakcie politikov na odsúdenie Ladislava Bašternáka si prečítate TU.

Pred samotným začatím pojednávania sa podľa aktuálneho výpisu z listu vlastníctva Bašternák zbavoval svojho majetku. Denník N informuje, že na svoju manželku na konci októbra prepísal aj luxusnú vilu pod Slavínom. Prokurátor na zaistenie jeho majetku podľa vlastných slov nevidel zákonný dôvod.

Ladislav Bašternák sa pred pojednávaním vyjadrovať pred médiami nechcel, neodpovedal na žiadnu otázku. „Môžete mu klásť otázky, nedostanete odpovede. Nie sme na tlačovej konferencii, aj keď to tak vyzerá. A nie je to príjemné,“ povedal novinárom jeho advokát Peter Filip.

Vratky DPH si podľa obžaloby Bašternák uplatnil v roku 2010 na základe kúpy siedmich bytov v bratislavskom komplexe Five Star Residence, ktorý stavala spoločnosť od júna väzobne stíhaného Mariana Kočnera. Bašternákova spoločnosť BL-202 za ne v skutočnosti uhradila 1,46 milióna eur, kúpnu cenu na zmluve však umelo zvýšila až na 11,85 milióna eur a od štátu si vyžiadala takmer dva milióny eur.

Trestné stíhanie vo veci sa začalo v apríli 2016. Následne 17. marca 2017 vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry Bašternáka obvinil. Na základe jeho sťažnosti proti uzneseniu o vznesení obvinenia prokuratúra po troch dňoch spis vrátila finančnej polícii. Pred vyšetrovateľom sa Bašternák v auguste 2017 pokúsil uplatniť inštitút účinnej ľútosti a zaplatil spôsobenú škodu. Polícia vo februári 2018 vyšetrovanie uzavrela a prokurátor podal návrh na podanie obžaloby.

Na snímke Ladislav Bašternák čaká na hlavné... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Ladislav Bašternák Na snímke Ladislav Bašternák čaká na hlavné pojednávanie v kauze neoprávnene vyplatenej vratky DPH v hodnote 2 milióny eur.

V súvislosti s osobou Bašternáka sa v roku 2016 opozícia pokúšala vtedajšieho ministra vnútra Roberta Kaliňáka odvolať až dvakrát. Ten priznal, že od Bašternáka kúpil 16-percentný podiel v spoločnosti B. A. Haus, na ktorý si zobral úver z banky. Odôvodňoval to tým, že chcel získať kontrolu nad dvoma bytmi vo svojom susedstve, ktoré spoločnosť vlastnila.

Poslanci finančného parlamentného výboru si v marci 2017 od Finančnej správy vyžiadali prehľad vratiek, ktoré boli vyplatené Bašternákovým firmám za posledných 12 rokov. Detaily správy nie sú známe, keďže ide o daňové tajomstvo. Na verejnosť však preniklo, že firmám, v ktorých Bašternák figuroval ako konateľ, boli v priebehu týchto rokov štátom vyplatené vratky v celkovej výške až 16 miliónov eur.

Bývalý premiér Robert Fico (Smer) býva v komplexe Bonaparte, ktorý vlastní Bašternák. Byt si tu prenajíma. Opozícia ho asi dva roky vyzýva, aby sa odsťahoval. Včera túto požiadavku zopakovala opäť. Fico vlani potvrdil, že si hľadá nové bývanie, potrebuje to však čas. „Nemám 30 rokov a nie som nejaký dromedár, aby som sa sťahoval každé dve hodiny,“ tvrdil vtedy šéf Smeru. V lete 2016 organizovala opozícia pred Bonaparte sériu protestov, tie postupne uberali na sile. Igor Matovič (OĽaNO) včera prisľúbil, že sa čoskoro môžu obnoviť.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Bašternák #Five Star Residence #vratky z DPH #B. A. Haus