Odsúdenie Bašternáka ukazuje, že má význam burcovať verejnú mienku, tvrdí SaS

Stredajšie odsúdenie podnikateľa Ladislava Bašternáka je pre opozičnú stranu SaS zadosťučinením a potvrdením, že vyvíjať sústavný tlak na orgány činné v trestnom konaní a burcovať verejnú mienku za spravodlivosť má význam. Strana to píše vo svojom stanovisku. Myslí si tiež, že rozhodnutie zároveň usvedčuje tých, ktorí sa podnikateľa zastávali.

07.11.2018 12:13 , aktualizované: 14:27
Ladislav Bašternák Foto: ,
Na snímke Ladislav Bašternák čaká na hlavné pojednávanie v kauze neoprávnene vyplatenej vratky DPH v hodnote 2 milióny eur.
debata (58)

„Priznanie Ladislava B. usvedčuje vtedajšie vedenie finančnej správy, že konalo v prospech jeho záujmov a v rozpore s verejným záujmom. Usvedčuje bývalého ministra vnútra Kaliňáka (Smer-SD), že vynaložil extrémne veľké úsilie, aby tohto daňového podvodníka zachránil pred spravodlivosťou,“ píšu liberáli, podľa ktorých by mal po tomto rozsudku bývalý premiér Robert Fico (Smer-SD) navždy odísť z politiky, keďže býva v podnikateľo­vom byte.

Rozhodnutie súdu v kauze Ladislava Bašternáka, si prečítate TU.

Okresný súd Bratislava II v stredu rozhodol, že Ladislav B. je vinný zo spáchania zločinu neodvedenia dane a poistného, za čo dostal nepodmienečný päťročný trest odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. Previnil sa uplatnením neoprávnenej vratky DPH voči svojej spoločnosti BL – 202 vo výške takmer dvoch miliónov eur. Podnikateľ sa voči rozsudku odvolal, jeho advokát žiada podmienečný trest.

Saková ďakuje vyšetrovateľom

Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer) rešpektuje rozhodnutie súdu. Uviedla to v stredu na sociálnej sieti.

„Napriek tomu, že rozsudok ešte nie je právoplatný a platí prezumpcia neviny, chcem poďakovať policajtom a prokurátorom, ktorí na tomto prípade pracovali a pracujú. Ide o ďalší široko medializovaný prípad, ktorý polícia vyšetrila, prokurátor podal obžalobu a súd rozhodol, hoci zatiaľ neprávoplatne,“ avizovala.

Fico svojím bývaním robí Slovensku hanbu, tvrdí OĽaNO

Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) víta rozhodnutie súdu zároveň však opakovane vyzývajú expremiéra a v súčasnosti poslanca Národnej rady SR Roberta Fica (Smer), aby sa vysťahoval z bytového komplexu Bonaparte. V ňom si prenajíma bytový priestor práve od zatiaľ neprávoplatne odsúdeného podnikateľa.

Fico podľa opozičných poslancov opakovane argumentoval tým, že v prípade dokázania viny Ladislavovi Bašternákovi opustí tento priestor a nájde si nové bývanie. Hnutie OĽaNO verí, že tak urobí v dohľadnej dobe, pretože uplynulo už dosť času od jeho verejného prísľubu. Hnutie potvrdilo, že v prípade, ak sa Fico nevysťahuje, mu pôjdu tento problém pripomenúť na zhromaždení pred bytový komplex Bonoparte už 17. novembra.

„Vyzývame Roberta Fica, aby sa presťahoval a nerobil ďalej Slovensku hanbu v zahraničí. Tiež premiéra Petra Pellegriniho (Smer), aby si urobil poriadok,“ uviedla poslankyňa Národnej rady SR Veronika Remišová (OĽaNO). Líder hnutia Igor Matovič (OĽaNO) dokonca ponúkol bývalému premiérovi Ficovi, že mu nové bývanie preplatí. „Pán Fico už nebude ako poslanec potrebovať prijímať zahraničné návštevy u seba doma. Stačí mu pokojne dvojizbový byt alebo garsónka v Petržalke. Opakujem svoju ponuku: pokiaľ si Fico finančné netrúfa, ja mu nájomné zaplatím, pretože je to lepšie, ako medzinárodná hanba, že bývalý premiér býva u usvedčeného daňového podvodníka,“ doplnil Matovič.

Obyčajní ľudia žiadajú aj prokuratúru, aby preskúmala dnešný rozsudok, pretože sa im päť rokov vo väzení s najľahším stupňom stráženia nezdá ako dostatočný trest. „Toto má byť exemplárny trest, my nehovoríme, koľko má kto dostať za mrežami, ale zdá sa nám, že päť rokov za takéto podvody na daniach je výsmech všetkým ľudom do tváre. Chceme, aby prokuratúra a zodpovedné inštitúcie preskúmali dnešný rozsudok a aby bolo spravodlivosti učinené za dosť,“ povedala Remišová.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Ladislav Bašternák #Five Star Residence #vratky z DPH