SaS vyzýva senát UMB, aby navrhol Kiskovi odvolanie rektora Hiadlovského

Opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) vyzýva Akademický senát Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici, aby navrhol prezidentovi Andrejovi Kiskovi odvolanie rektora Vladimíra Hiadlovského a zastavil prax utajovania rigoróznych prác na tejto univerzite. O výzve podpredsedníčky NR SR za SaS Lucie Ďuriš Nicholsonovej a poslanca NR SR za SaS Branislava Gröhlinga agentúru SITA informoval hovorca SaS Róbert Buček.

08.11.2018 12:24
sulík Foto: ,
Predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík.
debata (30)

Akademický senát týmito krokmi môže podľa liberálov aspoň čiastočne napraviť škody, ktoré v reputácii školy spôsobilo jej dnešné vedenie. „Touto výzvou reagujeme na medializovanú informáciu, že UMB utajila nedávno aj rigoróznu prácu advokáta Daniela Pisáka, ktorá má rovnaký názov ako práca, ktorú mal napísať predseda parlamentu a SNS Andrej Danko v roku 2000. Zároveň dôrazne žiadame políciu a prokuratúru, aby sa zaoberali podnetom podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej, pretože významne zosilnelo podozrenie, že na univerzite došlo a dochádza k rozsiahlym machináciám okolo udeľovania titulov JUDr.,“ uviedli liberáli.

Saskári sú presvedčení, že rovnako by sa vo veci malo začať angažovať aj ministerstvo školstva a Akreditačná komisia, a nie zatvárať pred týmito škandálnymi postupmi oči. Zároveň tvrdia, že zvlášť to platí v prípade, keď ide o verejnú univerzitu financovanú z daní všetkých daňových poplatníkov na Slovensku.

Liberáli vyzývajú k takémuto kroku po tom, čo v utorok chceli odvolávať predsedu NR SR Andreja Danka z postu pre situáciu okolo jeho titulu JUDr. Danko v utorok na tlačovej besede vyhlásil, že sa rozhodol, že svoju rigoróznu prácu dáva k dispozícii knižnici Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici tak, ako ju mala 20 rokov. Ako Danko dodal, študenti, ktorí chcú z nej čerpať a nie ju zneužívať, ju budú môcť používať. Zároveň Danko informoval, že poveril právnika, ktorý ho ubezpečil, že sa práca nemôže stratiť.

30 debata chyba
Viac na túto tému: #odvolanie #UMB