Dankova rigorózna práca je opäť prístupná verejnosti

Rigorózna práca šéfa národniarov Andreja Danka je odtajnená. V knižnici Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici bol o ňu veľký záujem. O existencii práce sa však prišli presvedčiť iba novinári a televízne štáby.

08.11.2018 14:56 , aktualizované: 18:25
dankova práca Foto: ,
Rigorózna práca Andreja Danka.
debata (257)

Ako uviedla hovorkyňa univerzity Dana Straková, vo štvrtok dopoludnia bol „doručený súhlas Andreja Danka s uložením a sprístupnením jeho rigoróznej práce“ a prácu hneď aj sprístupnili. V „tlačenici“ stáli iba novinári. „Predtým sme dopyt po tejto práci nezaznamenali. Celkovo tu nie sme zvyknutí na takýto rozruch,“ povedali nám priamo v knižnici. Otázna bola možnosť odfotografovať titulnú stranu práce, nakoniec novinári súhlas dostali.

Knižnica UMB v banskej Bystrici.
Knižnica UMB v B. Bystrici.
+2Rigorózna práca Andreja Danka.

Neregistrovaní užívatelia musia za služby v tejto knižnici zaplatiť jedno euro. „Je to v súlade s knižničným poriadkom,“ ozrejmila Straková. Fotiť či skenovať jednotlivé strany práce, ktorých je celkovo 73, podľa výpožičného poriadku nie je možné. Práca je prístupná v prezenčnej forme, takže si ju možno študovať priamo v knižnici a prípadne si robiť výpisky.

Pochybnosti okolo oprávneného používania titulu JUDr. predsedom SNS sa vynorili koncom septembra. Po novinárskych otázkach podpísal Danko s Právnickou fakultou Univerzity Mateja Bela licenčnú zmluvu, ktorá prácu neumožňuje zverejniť bez súhlasu autora. Vedenie univerzity Danka vyzvalo na zverejnenie. To šéf parlamentu povolil tento týždeň po neúspešnej snahe opozície o jeho odvolanie z funkcie predsedu parlamentu.

Danko obhajoval prácu v roku 2000. Ukázalo sa, že rok predtým bola na bratislavskej Univerzite Komenského obhájená dizertačná práca s rovnakým názvom a rovnakým počtom strán. Táto sa stratila.

Podľa dekana Právnickej fakulty Univerzity Komenského Eduarda Burdu má zverejňovanie prác viacero problematických rovín. Dotýka sa autorského práva, licencií v zmysle vysokoškolského zákona a nového európskeho nariadenia o ochrane osobných údajov (GDPR). Na staršie práce sa zase vzťahujú právne ustanovenia platné v tom roku. Burda preto ešte v polovici októbra inicioval vypracovanie právnej analýzy. „Otázka je, pod akými podmienkami je možné zneprístupňovať záverečné či rigorózne práce a aké zákonné úpravy by boli prípadne nutné k zamedzeniu ich utajovania. Je to dosť náročné, pretože zvlášť GDPR je ešte dosť neprebádaná oblasť. Moja ambícia je, aby analýza bola hotová ešte pred začiatkom vianočných sviatkov,“ avizoval vtedy Burda.

© Autorské práva vyhradené

257 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #rigorózna práca