Ivor o vražde Valka: Neočakávam, že by sa obvinení vyhli súdu. Pozrite si video

Ani po troch mesiacoch skúmania spisu sa prípad vraždy Ernesta Valka nedostal na súd. Prokurátor ho vrátil naspäť vyšetrovateľovi „na vykonanie plánovaných procesných úkonov, ku ktorým sa nebudeme v súčasnosti podrobnejšie vyjadrovať,“ povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Bývalý šéf policajných vyšetrovateľov, dnes vysokoškolský pedagóg, právnik Jaroslav Ivor sa pre TV Pravda vyjadril k dôvodom, prečo sa tak mohlo stať a čo to môže znamenať pre ďalší vývoj v tejto sledovanej kauze.

09.11.2018 13:50
debata (3)

„Treba si uvedomiť, že prokurátor je ten, ktorý zodpovedá za celé prípravné konanie, za vyšetrovanie a on ide, takpovediac, s kožou na trh, keď podá obžalobu a musí tú obžalobu na hlavnom pojednávaní ustáť. Ak by sa teda domnieval, že tam je nejaké pochybenie, nejaký nedostatok, nejaká absencia niečoho, tak má právo prípad vyšetrovateľovi vrátiť, aby sa s tým vysporiadal,“ povedal Ivor. Napriek tomu podľa Ivora možno v tomto prípade hovoriť o úspechu polície. Viac sa k téme vyjadruje vo videu.

Video

Prípad vraždy Ernesta Valka

  • Prípad je starý niekoľko rokov a verejnosť už pochybovala, že sa podarí vraha dolapiť. Známeho právnika Ernesta Valka zavraždili presne pred ôsmimi rokmi – 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu.
  • Valko v posledných rokoch pôsobil ako advokát, predtým ako predseda Ústavného súdu SR. Po novembrovej revolúcii sa v roku 1990 stal poslancom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia za VPN.
  • Podľa medializovaných informácií mal na Valka vystreliť Jozef R. a zasiahnuť ho jediným výstrelom do hrude. Vyšetrovatelia našli vražednú zbraň vo vodnej nádrži neďaleko Pezinka minulý rok.
  • Druhý z dvojice obvinených páchateľov Jaroslav K. sa mal vo Valkovom dome dopustiť trestného činu lúpeže. Lúpež plánovali vykonať v jeho neprítomnosti. Sledovali jeho každodenné zvyklosti a 9. novembra 2010 napokon cez okenný rám vpustili do domu zapáchajúcu chemickú látku. Valko chcel po návrate domov zápach vyvetrať, preto otvoril okná. Vtedy páchatelia vnikli do jeho domu a Jozef R. ho výstrelom usmrtil. Potom prehľadali dom a kufrík, zobrali Valkovu legálne držanú strelnú zbraň a odišli.
  • Jozefovi R. hrozí trest odňatia slobody 20 až 25 rokov, jeho komplicovi Jaroslavovi K. 7 až 12 rokov.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Ernest Valko #Jaroslav Ivor