Brusel vráti Košiciam a Bratislave 40 miliónov

Dve najväčšie mestá na Slovensku dostanú významné dodatočné zdroje z Bruselu. Európska komisia (EK) totiž v piatok oznámila, že Košiciam vráti viac ako 15 miliónov pri projektoch mestskej verejnej dopravy za daň z pridanej hodnoty (DPH) a Bratislave preplatenia minimálne 25 miliónov.

09.11.2018 17:24
debata (2)

Spolu ide o sumu 40 miliónov eur, ktorá môže mestám pomôcť pri ďalších projektoch.

Na ilustráciu vybudovanie jedného kilometra cyklochodníka môže vyjsť od zhruba 90-tisíc eur. Košice by mali uvidieť peniaze na svojom účte ešte do konca tohto roka.

„Vyriešil sa problém, ktorý vznikol koncom roka 2016 pri projekte rekonštrukcie električkových tratí v Košiciach. Európska komisia poslala list, že riadiaci orgán pre Operačný program Integrovaná infraštruktúra, teda ministerstvo dopravy, nemá preplácať DPH pri investíciách vo verejnej doprave. Pre mesto Košice DPH to znamenalo, že nebude preplatených 14,5 milióna eur z DPH, pričom celková daň bola 15,683 milióna eur,“ uviedol podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši.

„Po dlhých mesiacoch Európska komisia uznala argumentáciu štátu, vlády aj mesta, a peniaze za dopravné projekty sa vrátia,“ dodal s tým, že do rokovaní bolo zapojené aj Stále zastúpenie Slovenska pri EK, rezort dopravy a magistrát.

Rozhodnutie EK o oprávnenosti DPH pri nenávratných finančných príspevkoch pre programové obdobie 2014 – 2020 bude mať vplyv nielen na Košice, ale aj na Bratislavu. Rovnako sa totiž bude postupovať aj pri iných projektoch. Raši odhadol, že po dokončení infraštruktúrnych projektov sa hlavnému mestu vráti minimálne 25 miliónov eur. „Ak sa bude pokračovať v ďalších projektoch, budú to ďalšie desiatky miliónov,“ uzavrel Raši.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #eurofondy #Európska komisia #DPH #Košice