Martin príde bez bieleho koňa, teplé počasie pretrváva

Nadnormálne teplé počasie nás neopustí ani v nasledujúcich dňoch. Teplomer by sa už síce nemal šplhať nad dvadsiatku, na najteplejších miestach Slovenska by však ešte mohlo byť príjemných pätnásť až osemnásť stupňov. Stará pranostika o Martinovi na bielom koni sa ani tento rok nenaplní.

10.11.2018 07:00
počasie, jeseň Foto: ,
Príjemné jesenné počasie bude pokračovať.
debata

Namiesto teplých kabátov sme aj minulý týždeň nosili iba ľahké jesenné bundy, v niektorých dňoch to bolo dokonca aj na krátky rukáv. Ako napríklad v nedeľu 4. novembra, ktorú možno považovať za teplotne prelomovú. Podľa údajov siahajúcich do 19. storočia sa stalo vôbec po prvýkrát, že novembrová teplota dosiahla 24 stupňov. Stalo sa tak v Osadnom a v Orechovej na východnom Slovensku, kde bola v nedeľu v oboch prípadoch nameraná teplota 24,2 stupňa.

Klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave Pavel Faško tiež zdôrazňuje teplotný aspekt uplynulého týždňa. Podľa neho teploty okolo 20 stupňov zaznamenané v novembri sú niečo podobné ako 35 stupňov v lete, čo tiež možno považovať za niečo mimoriadne. „Je veľmi zaujímavé, že vysoké teploty vzduchu dvadsať a viac stupňov boli zaznamenané na východnom Slovensku, čo sa v minulosti nestávalo. V našej východnej časti sa doteraz vyskytovala kontinentálnejšia klíma, čiže skôr sa podobajúca na túto ročnú dobu, kým v západnejšej časti Slovenska bývali vyššie teploty. Napríklad v Prešove namerali tento týždeň 20 stupňov, čo sa stalo v novembri prvý raz odvtedy, ako je tam v prevádzke meteorologická stanica,“ zdôraznil Faško.

Dvadsať- a viacstupňové teploty boli zaznamenávané aj na viacerých ďalších miestach na východnom Slovensku. A to nielen v oblasti východoslovenskej kotliny či Košíc, ale aj na krajnom severovýchode, napríklad v Medzilaborciach. „Počasie u nás ovplyvňujú tlakové útvary, ktorých poloha sa veľmi nemení. Svoju úlohu zohráva tlaková výš v priestore východnej Európy a tlaková níž nad východnou časťou Atlantického oceána. Medzi týmito tlakovými výšami je výrazné južné prúdenie teplého vzduchu, ktorý ovplyvňuje aj počasie u nás a spôsobuje, že je na november nadnormálne teplo,“ vysvetlil klimatológ.

Faško konštatuje, že teplo bude aj v ďalších dňoch. Výška, do ktorej sa denné teploty vyšplhajú, však bude závisieť od toho, či nad daným územím bude slnečno, hmla či inverzia. „Kde bude hmla a inverzia, teda menej slnka, tam budú aj nižšie teploty. Ako bolo napríklad tento týždeň v Trebišove, kde bolo hmlisto a denné teploty ani cez deň nevystúpili nad desať stupňov,“ vysvetlil. Na miestach, kde bude viac slnečných lúčov, sa teploty môžu dostať aj na úroveň pätnásť, osemnásť stupňov.

Bude aj november, podobne ako celé leto, teplotne nadnormálny? Podľa Faška je priskoro na takéto zhodnotenie, no zatiaľ má tohtoročný november nábeh, aby sa zaradil k najteplejším v histórii meteorologických meraní. Podľa neho veľa závisí aj od toho, či sa v druhej polovici novembra zmení poloha tlakovej výše nad východnou Európou. Ak sa tak stane a tlaková výš sa začne presúvať na severozápad, teda nad Škandináviu, potom by k nám mohol preniknúť od východu studený vzduch, ktorý sa už začal vytvárať v oblasti Ruska, kde už začalo snežiť. Takže nad vývojom počasie v druhej polovici tohto mesiaca visí veľký otáznik.

Ako bude

  • Sobota 10. novembra – Oblačno až zamračené. Denné teploty 8 až 13, pri zmenšenej oblačnosti do 15 stupňov.
  • Nedeľa 11. novembra – Zamračené a hmlisto. Nočné teploty 4 až –1, denné 8 až 13, pri zmenšenej oblačnosti 13 až 18 stupňov.
  • Pondelok 12. novembra – Prevažne polojasno. Nočná teplota 6 až 0, denná 12 až 17 stupňov.
  • Utorok 13. novembra – Zamračené nízkou oblačnosťou. Nočné teploty 5 až 0, denné 9 až 14, niekde do 16 stupňov.
  • Streda 14. novembra – Premenlivá oblačnosť. Nočné teploty 7 až 1, denné 10 až 15 stupňov.
ZDROJ: SHMÚ
debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #teplo