Vo štvrtok bude odvolacie konanie v kauze nástenkový tender

Najvyšší súd SR na štvrtok vytýčil verejné zasadnutie v rámci odvolacieho konania v kauze nástenkový tender. Špecializovaný trestný súd v tomto prípade v októbri 2017 uznal za vinných bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja.

12.11.2018 10:18
Spravodlivosť, súd, súdnictvo, kladivko Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Marián J. by si vo väzení mal odsedieť trest 12 rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia a Igor Š. deväť. Obaja majú zároveň zaplatiť pokutu 30 000 eur. Zvyšných troch obžalovaných, konkrétne Tomáša L., Radoslava B. a Zdenku K. senát spod obžaloby oslobodil, pretože „nebolo dokázané, že spáchali skutok podľa obžaloby“. Proti oslobodzujúcim rozsudkom sa na mieste odvolala prokurátorka, odvolanie podal aj Marián J. a obhajcovia Igora Š.

Prokuratúra v tomto prípade v súvislosti s machináciami pri verejnom obstarávaní obžalovala päť osôb vrátane dvoch bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja za Slovenskú národnú stranu Mariána J. a Igora Š. Ďalšími obžalovanými v prípade boli Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K. Exminister Marián J. čelil obžalobe za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom v súbehu s obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažným zločinom porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Igor Š., Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K. boli obžalovaní za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom.

Prípad sa stal v roku 2007. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy vtedajších korún iba na nástenke na chodbe ministerstva. Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Dvoch ministrov za SNS stála kauza kreslo. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nástenkový tender