O prepustení Kočnera bude rozhodovať špecializovaný súd

Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici bude opäť rozhodovať o prepustení podnikateľa Mariana Kočnera z väzby.

12.11.2018 15:06 , aktualizované: 17:17
Marian Kočner, súd, zmenky Foto: ,
Marian Kočner je vo väzbe vo veci zmeniek za takmer 70 miliónov eur.
debata (24)

„Žiadosť o prepustenie z väzby sme podali v piatok 2. novembra. Ako základné dôvody sme uviedli jednak prieťahy v konaní a ešte aj účelový postup orgánov činných v trestnom konaní. To znamená, že keď podáme žiadosť o prepustenie z väzby, očakávame ďalšie trestné stíhania, minimálne jedno. O žiadosti by mal sudca pre prípravné konanie rozhodovať do jedného mesiaca,“ povedal pre Pravdu Kočnerov advokát Michal Mandzák.

V tejto veci dozorujúci prokurátor ÚŠP nedávno konštatoval, že jednotlivé úkony trestného stíhania, najmä výsluchy a znalecké dokazovanie, sú v podstatných častiach doposiaľ vykonávané plynulo a zákonne. Väzbu v protiklade s tvrdením obvineného umocňuje ďalšie, v poradí štvrté trestné stíhanie.

Marian Kočner je vo väzbe vo veci zmeniek v prípade TV Markíza za takmer 70 miliónov eur. Na Kočnera a Pavla Ruska podala televízia trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v účtovníctve Markízy ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako došlo k uplatneniu podvodných nárokov.

O väzobnom stíhaní podnikateľa Kočnera rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR. Prokurátor ÚŠP vydal 23. júla uznesenie na zaistenie majetku obvineného podnikateľa v súvislosti s trestnou vecou týkajúcou sa prevodu nehnuteľností v katastrálnom území Donovaly za pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #Marian Kočner