Podľa Fica Soros financoval protesty. Naznačil sledovanie organizátorov štátom

"Neziskovky musíte rozdeliť na dve skupiny. Keď niekto robí sociálne projekty, komukoľvek pomáha, to by som sa pre nich zo štátneho rozpočtu rozdal," uviedol v októbrovom rozhovore pre český týždenník Echo expremiér Robert Fico.

12.11.2018 21:26 , aktualizované: 22:32
fico Foto: ,
Robert Fico
debata (1357)

„Potom je druhá skupina, ktorá sa snaží robiť politiku a ovplyvňovať mocenské pomery. Prečo by mal štát niekoho takého platiť z daní? Tvrdia, že podporujú právny štát a bojujú proti korupcii. Pritom len robia politiku proti vláde,“ povedal pre týždenník Fico.

„Dnes už vieme, že organizátori tých demonštrácií po vražde Jána Kuciaka boli z organizácií, ktoré platí George Soros. My dobre vieme, kto sa s kým schádzal a akú úlohu v tom čase zohrával. Všetko to pôjde von, až bude jasné, kto si objednal vraždu,“ dodal Fico.

Odmietol spojenie s Úradom vlády

„Čakáme na vyšetrenie vraždy. Až budeme poznať nielen vrahov, ale aj skutočného objednávateľa, tak môžeme robiť závery. Žiadna stopa, ktorá by viedla k našej vláde, neexistuje. Ak by existovala, dávno sa o nej píše. Všetci novinári majú veľa informácií z vyšetrovania. Keď bude jasné, kto si vraždu skutočne objednal, tak bude potrebné postaviť slovenskú verejnosť pred zásadné otázky,“ povedal šéf Smeru.

Fico opätovne odmietol, že by riešením vtedajšej krízy boli predčasné voľby. „Vysvetlite mi, prečo by sme to robili? Prečo by mali byť nové voľby, keď ich v roku 2016 Smer suverénne vyhral? Pretože si to želajú médiá? Pretože to chce opozícia? Pretože to chce prezident? Nie,“ povedal.

V súvislosti s vraždou sú zatiaľ obvinené štyri osoby: Alena Zs., ktorá mala za objednávku vraždy zaplatiť, Tomáš Sz., ktorý mal strieľať, Miroslav M., ktorý ho mal na miesto činu doviezť, a Zoltán A. ako sprostredkovateľ.

Kuciakovu vraždu si podľa skorších nepotvrdených informácií mal objednať podnikateľ Marian Kočner, ktorý je vo väzbe pre ekonomickú kriminalitu. Podľa prokuratúry objednávateľ za vraždu zaplatil najmenej 70 000 eur.

Dvojicu strelec zavraždil 21. februára v ich dome v obci Veľká Mača neďaleko Trnavy. Prokuratúra už informovala, že motívom vraždy bola investigatívna práca novinára, ktorý písal o korupčných kauzách a tiež o podozrivých obchodných transakciách Kočnerových firiem.

Dve percentá rodičom?

Predseda najsilnejšej vládnej strany Smer zároveň chce, aby mali ľudia možnosť poukázať dve percentá zo svojich daní napríklad svojim rodičom. Tento krok má podľa neho prispieť k väčšej transparentnosti financovania mimovládnych organizácií.

„Potom sa ukáže, akú podporu a dôveru tie neziskovky skutočne majú, kto im bude skutočne ochotný prispieť zo svojho,“ povedal Fico pre Echo. Zároveň zdôraznil, že na politickej scéne „rozhodne nekončí“ a chce vyhrať ďalšie voľby.

Bývalý premiér v rozhovore hovoril aj o Európskej únii. Zopakoval, že Slovensko chce byť v jej tvrdom jadre, má však červené čiary, ktoré neprekročí. Jednou z nich je podľa neho napríklad ministerstvo financií pre eurozónu.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #mimovládne organizácie #Marian Kočner #dve percentá #vražda novinára Jána Kuciaka