Bývalého príslušníka SIS Ľuboša Kosíka prepustili z väzenia v Mali

Bývalého príslušníka SIS Ľuboša Kosíka, ktorý sa podľa vlastných slov podieľal na zavlečení syna prezidenta Kováča, prepustili v utorok z väzenia v Mali.

14.11.2018 11:19
debata (14)

Vo väzení skončil kvôli falšovaniu zmeniek za 2,4 milióna eur. Informáciu priniesol denník SME, pre ktorý ju telefonicky potvrdil sám Kosík.

Strávil v ňom dva roky.

Kosík z územia Slovenska ušiel krátko po tom, čo mu Najvyšší súd vymeral trest odňatia slobody na 14 rokov a peňažný trest 100 000 eur. Zadržať sa ho podarilo v novembri 2016 v Mali.

O jeho vydanie požiadal prezidenta Mali Ibrahima Boubacara Keïtu ešte vo februári tohto roku vtedajší predseda vlády SR Robert Fico (Smer). "Požiadal som ho o pomoc v súvislosti s vydaním odsúdeného pána Kosíka. Tento človek je v Mali uväznený, ušiel pred spravodlivosťou. Požiadali sme o jeho vydanie. Žiadosť sa nachádza buď na ministerstve spravodlivosti alebo na úrade vlády v Mali. Priamo som šiel s prezidentom. Žiadal som ho o vydanie tohto človeka, ktorý čelí vážnym obvineniam z vážnych trestných činov,“ povedal vo februári novinárom Fico.

V pondelok, teda deň pred prepustením Kosíka, Špecializovaný trestný súd rozhodol, o predĺžení rozsudku o ďalšie štyri roky, keďže Kosík doteraz nezaplatil peňažný trest.

Kosík tvrdí, že je ochotný svedčiť o únose Kováča aj o ďalších kauzách bývalých príslušníkov SIS, ale len v prípade, ak mu štát zaručí bezpečnosť.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #únos prezidentovho syna #Ľuboš Kosík