Kočnerovi pribudlo piate obvinenie

Marian Kočner čelí ďalšiemu obvineniu. Škoda pri podvodoch okolo golfového areálu v Báči dosahuje približne 7,5 milióna eur. Je to v poradí už piate obvinenie, navyše dnes bude Špecializovaný trestný súd rozhodovať o jeho prepustení z väzby.

14.11.2018 13:45 , aktualizované: 18:53
Marian Kočner Foto: ,
Marian Kočner.
debata (24)

Je to už piate obvinenie v poradí. Kočner sa zodpovedá v kauze televíznych zmeniek, obvinený je z podvodného prevodu bytov v bratislavskom komplexe Five Star Residence, podvodu so spoločnosťou Gatex či neoprávnenej vratke DPH pri prevode hotelov na Donovaloch. Pre podozrenie z falšovania zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur sedí Kočner od konca júna vo väzbe. Podľa hovorkyne Úradu špeciálnej prokuratúry Jany Tökölyovej „vyšetrovateľ 12. novembra 2018 vzniesol obvinenie voči trom osobám (okrem Kočnera aj J. F., P. P. – pozn. red.) pre zločin poškodzovania veriteľa spáchaného v spolupáchateľstve s celkovou vyčíslenou škodou spôsobenou viacerým veriteľom“.

Kočner mal neprehľadným spôsobom ovládnuť celý areál golfového ihriska v obci Báč v Dunajskostredskom okrese. Spočiatku od banky kúpil podiel firmy, ktorá areál vlastnila. Potom jej akcie predal a záložné právo previedol na schránkovú firmu. Aj napriek súdnemu zákazu sa golfové ihrisko v Báči dostalo do dražby a Kočner ho cez schránkovú firmu nakoniec kúpil celé. Pôvodní veritelia boli spolu so štátom ukrátení o približne 7,5 milióna eur, z čoho škoda štátu činí asi 4 milióny eur, spresnila Tökölyová. Martin Pohovej, jeden z Kočnerových advokátov, pre Pravdu povedal, že o obvinení sa dozvedel len z médií.

Už začiatkom novembra advokáti predpovedali, že voči ich klientovi bude vznesené ďalšie obvinenie. O jeho prepustenie z väzby požiadali 2. novembra, pre Pravdu obhajca Michal Mandzák žiadosť zdôvodnil slovami: "Ako základné dôvody sme uviedli jednak prieťahy v konaní a ešte aj účelový postup orgánov činných v trestnom konaní. To znamená, že keď podáme žiadosť o prepustenie z väzby, očakávame ďalšie trestné stíhania, minimálne jedno.“

Preto bude zajtra Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici rozhodovať o Kočnerovom prepustení z väzby. Za mreže ho poslal Najvyšší súd pre podozrenie z falšovania zmeniek, na základe ktorých žiadal od bývalého riaditeľa Markízy Pavla Ruska a samotnej televízie vyplatenie zmeniek v hodnote takmer 70 miliónov eur. Pravosť zmeniek napadla televízia.

Článok z agentúry sme vymenili za autorský článok z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner