Novým rektorom Univerzity Komenského bude Marek Števček

Novým rektorom Univerzity Komenského (UK) v Bratislave bude právnik Marek Števček. Vo voľbách, ktoré sa uskutočnili v stredu, porazil fyzika Jozefa Masarika. TASR o tom informovala Lenka Miller z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK.

14.11.2018 14:00 , aktualizované: 16:20
univerzita komenskeho Foto: ,
Univerzita Komenského v Bratislave.
debata (1)

Števček ziskom 38 zo 62 hlasov v druhom kole s viac ako trojpätinovým podielom zvíťazil nad druhým kandidátom Masarikom. „Chcem byť rektorom, ktorý zjednocuje, a nie rozdeľuje,“ povedal tesne po vyhlásení výsledkov Števček.

„Sekundu po vyhlásení výsledkov neexistujú tábory, sme všetci na jednej lodi a ja pre to urobím naozaj všetko,“ dodal. Števček z Právnickej fakulty UK v súčasnosti zastáva funkciu prorektora UK pre legislatívu. Súčasne je predsedom Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva.

Na právoplatné voľby kandidáta na funkciu rektora je potrebná prítomnosť aspoň dvoch tretín členov akademického senátu. V prvom kole získal Števček 36 hlasov a kandidát, profesor Masarik 26 hlasov. Keďže ani jeden kandidát nezískal potrebné tri pätiny hlasov, voľby pokračovali druhým kolom.

Števček bude rektorom od 1. februára 2019 a funkčné obdobie mu skončí koncom januára 2023. Do funkcie rektora ho vymenuje prezident SR.

Ministerstvo spravodlivosti SR potvrdilo, že novozvolený rektor zostane súčasťou pracovného tímu na ministerstve, kde pôsobí od roku 2012. Aktuálne vedie odbor rekodifikácie občianskeho práva. „Aj vďaka Števčekovi prejde Občiansky zákonník najväčšou zmenou za posledných 50 rokov. Úpravou v gescii rezortu spravodlivosti sa zjednotí, zjednoduší a odborne sa vymedzia doposiaľ nevyjasnené hodnotové otázky celej spoločnosti. Marek Števček ako jeden z najväčších odborníkov na občianske právo je aktuálne mimoriadne dôležitou súčasťou tohto procesu,“ poznamenal minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Vo funkcii nahradí súčasného rektora Karola Mičietu, ktorý UK viedol dve volebné obdobie.

Profil Mareka Števčeka

Marek Števček z Právnickej fakulty (PF) UK v súčasnosti zastáva funkciu prorektora UK pre legislatívu. Zároveň je predsedom Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva. Do funkcie rektora nastúpi 1. februára 2019, keď nahradí súčasného rektora Karola Mičietu, a funkčné obdobie mu skončí koncom januára 2023. Za rektora ho vymenuje prezident SR.

Prof. JUDr. Marek Števček, PhD. sa narodil 20. februára 1976 v Bratislave. Po štúdiách na Právnickej fakulte UK v roku 1999 nastúpil na Katedru občianskeho práva PF UK.

Pedagogickú činnosť vykonával aj na Katedre občianskeho práva Právnickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Vedeckej práci sa venoval aj v Ústave štátu a práva SAV v Bratislave. Občianske právo procesné prednášal aj na Právnickej fakulte Univerzity Palackého v Olomouci.

Internú ašpirantúru v odbore občianske právo ukončil v roku 2006, v roku 2012 sa habilitoval na docenta a v roku 2017 bol v tomto odbore vymenovaný za profesora.

V rokoch 20122015 bol Marek Števček predsedom Rekodifikačnej komisie pre nové civilné procesné právo. Po dovŕšení rekodifikácie bol ministrom spravodlivosti od 1. júla 2015 vymenovaný za predsedu Komisie pre rekodifikáciu súkromného práva, ktorej prvoradou úlohou je pripraviť návrh nového slovenského Občianskeho zákonníka.

Števček zameral svoju vedeckú a publikačnú činnosť na problematiku občianskeho práva. Publikoval niekoľko desiatok odborných a vedeckých článkov nielen v domácej, ale aj v zahraničnej periodickej a knižnej tlači. Spoluautorsky sa podieľal na vydaní niekoľkých kníh, učebníc, ako aj Encyklopédie Beliany.

Zvolený rektor Marek Števček je členom Vzdelávacieho kolégia Slovenskej advokátskej komory i redakčných rád viacerých odborných časopisov. Od 1. apríla 2017 zastáva funkciu prorektora Univerzity Komenského pre legislatívu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Univerzita Komenského #rektor