Nový zákon o ústavnom súde nadobudne účinnosť vo štvrtok

Nový zákon o ústavnom súde bol dnes vyhlásený v Zbierke zákonov Slovenskej republiky – ide o zákon č. 314/2018 o Ústavnom súde Slovenskej republiky (ÚS) a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

14.11.2018 16:46
ústavný súd Foto: ,
Ústavný súd.
debata (2)

Súčasne sa zrušuje zákon č. 38/1993 Z. z. o organizácii Ústavného súdu Slovenskej republiky, o konaní pred ním a o postavení jeho sudcov v znení neskorších predpisov. Informovala o tom v tlačovej správe Ivana Vilinská z tlačového a informačného odboru Kancelárie ÚS SR.

Nový zákon o ústavnom súde nadobúda účinnosť 15. novembra 2018 v častiach upravujúcich ustanovovanie sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky do funkcie (§ 14 a § 15) a v časti upravujúcej organizačné a personálne zabezpečenie činnosti ústavného súdu a súdnych poradcov prostredníctvom Kancelárie Ústavného súdu Slovenskej republiky (§ 29 – § 31).

Aj podľa nového zákona ústavných sudcov menuje prezident SR na návrh NR SR. Národná rada navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov ústavného súdu, ktorých má prezident vymenovať. V ostatných častiach nadobúda zákon účinnosť 1. marca 2019.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd