Kočnerove zmenky sú falošné, tvrdí súdna znalkyňa

Stanovisko znalkyne predložené v kauze falšovania zmeniek voči televízii Markíza dokazuje, že zmenky nie sú autentické.

15.11.2018 09:29 , aktualizované: 10:21
Marian Kočner Foto: ,
Marian Kočner
debata (182)

Renomovaná písmoznalkyňa na expertné skúmanie na základe požiadavky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) dospela k záverom, že podpisy Pavla Ruska na zmenkách nie sú z roku 2000, a tým pádom nevznikli tak, ako tvrdia Pavol Rusko a Marian Kočner. Informáciu priniesol mediálny zástupca Markízy.

Znalkyňa preskúmala viac ako 300 podpisov Pavla Ruska a na ich základe zistila, ako sa Ruskov podpis zmenil v priebehu rokov 1993 až 2016.

Toto sú základné zistenia a dokazujú, že zmenky neboli nikdy autentické, hovorí právny zástupca Markízy v trestnom konaní Daniel Lipšic. „Závery nestrannej znalkyne potvrdzujú tvrdenie Markízy, že zmenky nie sú pravé, čo bolo podporené znaleckými stanoviskami, ktoré Markíza predložila už v civilnom konaní. Nezávislý znalecký posudok pripravený pre NAKA bude mať kľúčový vplyv na ďalšie konanie.“

Fakt, že sporné zmenky neboli podpísané v roku 2000, mohli preukázať aj iné forenzné analýzy, ak by boli vykonané v čase, keď sa zmenky v roku 2016 prvýkrát objavili. Kočner však urobil všetko, čo mohol, aby zabránil vykonaniu týchto analýz.

Marian Kočner je vo veci zmeniek v prípade TV Markíza za takmer 70 miliónov eur väzobne stíhaný. Televízia naňho a na Pavla Ruska podala trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňovala od začiatku sporu.

Bývalý riaditeľ televízie Pavol Rusko tvrdí, že v roku 2000 podpísal spolu štyri zmenky, pričom dve vystavil na Mariana Kočnera a dve na Štefana Ágha. Muži odmietajú podozrenie, že sfalšovali štvoricu zmeniek. Začiatkom októbra mal originály zmeniek podnikateľ Marian Kočner odovzdať do trezoru okresného súdu. Originály od neho požadovali orgány činné v trestnom konaní po tom, ako sa stal v tejto kauze obvinený spolu s Pavlom Ruskom

O väzobnom stíhaní podnikateľa Mariana Kočnera rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR. Prokurátor ÚŠP vydal 23. júla uznesenie na zaistenie majetku obvineného podnikateľa v súvislosti s trestnou vecou týkajúcou sa prevodu nehnuteľností v katastrálnom území Donovaly, za pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného.

© Autorské práva vyhradené

182 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Pavol Rusko #kauza zmeniek TV Markíza