VIDEO: Slovensko sa pokúsi dostať Kosíka domov

Ministerstvo spravodlivosti oficiálne informácie o prepustení bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľuboša Kosíka nemá. "Zatiaľ vychádzame len z medializovaných informácii," potvrdila pre Pravdu Zuzana Drobová, hovorkyňa rezortu.

15.11.2018 11:09 , aktualizované: 12:25
debata (3)
Video

Pripomenula, že ministerstvo nemá kompetencie osloviť vládu v Mali, kde bol Kosík dva roky vo väzení. Slovensko navyše nemá zmluvu s krajinou o vydávaní občanov, v prípade spáchania trestného činu. „Budeme však hľadať riešenia, ako k nám p. Kosíka dostať,“ uviedla Drobová. Zdôraznila. že medzinárodný zatykač na neho stále platí. „Akonáhle sa ocitne v krajine, s ktorou máme zmluvu o vydávaní, bude prevezený k nám,“ uzavrela hovorkyňa.

Kosík strávil vo väzení v africkom Mali dva roky po tom, čo na neho vydali medzinárodný zatykač pre falšovanie zmeniek v hodnote 2,4 milióna eur.

Bývalý elitný policajt a príslušník Slovenskej informačnej služby sa mal v roku 1995 podieľať aj na únose Michala Kováča mladšieho. Celú akciu vraj riadili príslušník SIS Michal Hrbáček a pokyn na jej vykonanie údajne vydal vtedajší námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota. V januári 2018 Kosík tvrdil, že chce vypovedať v tejto kauze a že únos riadil vtedajší šéf SIS Ivan Lexa.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #únos prezidentovho syna #Ľuboš Kosík