VIDEO: Sú USA spoľahlivým partnerom Európy? Odpovedá Miroslav Lajčák

"Vláda Donalda Trumpa má vyhranené názory na mnohé veci. Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo však cítil, že je potrebné veľmi jednoznačne zdôrazniť, že USA v žiadnom prípade nespochybňujú základ a význam transatlantického partnerstva,“ povedal pre Pravdu šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po stretnutí s americkým kolegom. Pripustil však, že nie vždy je jednoduché chápať kroky prezidenta Trumpa. Lajčák s Pompeom absolvoval rokovania o širokom okruhu zahraničnopolitických a bezpečnostných tém. Hovorili aj o nadchádzajúcom predsedníctve Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

15.11.2018 13:24 , aktualizované: 15:25
debata (87)
Video

Stretnutie so šéfom americkej diplomacie ste absolvovali v čase, keď v transatlantických vzťahoch vidieť napätie. Má v tejto chvíli Európa v Spojených štátoch spoľahlivého partnera?

Môžem povedať, že sme sa venovali aj tejto otázke. Otvoril som ju a zdôraznil som dôležitosť transatlantického partnerstva. Aj to, že nie vždy chápeme, ako máme čítať niektoré kroky a vyjadrenia vlády USA. Minister Pompeo povedal k tomu dve veci. Prezident Trump má pocit, že vzťahy s Európou by mali byť podľa neho férové. Napríklad aj v oblasti obchodu. Šéf Bieleho domu si myslí, že to tak nie je. Podobne sa to týka zdieľania nákladov na obranu. Pompeo zároveň uviedol, že medzi priateľmi je normálne, keď si hovoria veci, ktoré ich trápia. V žiadnom prípade nesmieme spochybňovať zdravé základy tohto partnerstva, ktoré sú pre Spojené štáty zásadnou vecou. Minister si dal záležať, aby ma ubezpečil, že výhrady, ktoré niekedy prezident Trump a jeho vláda komunikujú, sa absolútne nedotýkajú podstaty a charakteru tohto spojenectva.

Spojené štáty však odstúpili od viacerých významných dohôd, ktoré Európa podporuje.

Trumpova vláda má vyhranené názory na mnohé veci. Je jasné, že nie je fanúšikom alebo stúpencom multilateralizmu. Prezident Trump sa tým netají. Dvakrát počas vystúpenia na pôde Valného zhromaždenia OSN dal jasne najavo, že je za vzťahy, pri ktorých každá krajina myslí v prvom rade na svoje záujmy. A spolupráca je možná tam, kde je to vzájomne výhodne. Slovensko, ako aj väčšina krajín sveta, dáva prednosť vzťahom, ktoré sú založené na jasných pravidlách, ktoré platia pre všetkých. Malých aj veľkých. Minister Pompeo však cítil, že je potrebné veľmi jednoznačne zdôrazniť, že USA v žiadnom prípade nespochybňujú základ a význam transatlantického partnerstva. A otváranie otázok, v ktorých sa nezhodujeme, má z pohľadu USA za cieľ takpovediac vyčistiť tieto vzťahy.

Neznepokojuje vás tvrdá rétorika prezidenta Donalda Trumpa voči médiá a kritikom? Nemení šéf Bieleho domu USA?

Spojené štáty sú silná demokratická spoločnosť. Nemyslím si, že by nás to malo znepokojovať. Táto spoločnosť sa s tým dokáže sama vyrovnať. Je viac polarizovaná ako v minulosti, zaznievajú veci, na ktoré sme v USA neboli zvyknutí. Ale ja nikdy nespochybňujem demokratický potenciál americkej spoločnosti vyriešiť si tieto veci vlastnými silami. Nepúšťal by som sa preto do týchto úvah.

V strategických dokumentoch USA sa hovorí o súperení veľmoci? Čo to znamená pre relatívne malý štát ako Slovensko?

Vieme, že sa hovorí, že tam, kde sa bijú slony, zostane udupaná tráva. Slovensko nemá záujem, aby sa slony bili. Buď tu bude sila práva, alebo právo sily. Veľká väčšina krajín sveta sú štáty ako Slovensko, to znamená menšej a strednej veľkosti. Systém, ktorý je postavený na záväzkoch, na písaných aj nepísaných pravidlách, je užitočný pre veľkú väčšinu zúčastnených. Je potrebné, aby sme ho udržali.

Vaša návšteva súvisela aj s nadchádzajúcim predsedníctvom Slovenska v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Jednou z jeho hlavných tém bude dianie v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Akú úlohu tu vidíte pre USA?

Chcem naše priority týkajúce sa predsedníctva OBSE konzultovať s rozhodujúcimi hráčmi. Bol som v Kyjeve, v Moskve a do konca roku navštívim ešte niekoľko hlavných miest. Predstavujem slovenské priority a chcem si vypočuť, aké očakávania majú naši partneri. Z tohto hľadiska bol veľmi užitočný rozhovor s ministrom Pompeom. Môžem povedať, že sa stotožnil so slovenskými prioritami a našou analýzou situácie. Zhodli sme sa, že Ukrajina bude v centre pozornosti. Krajinu na budúci rok čakajú prezidentské a parlamentné voľby. Nesmieme dopustiť, aby hlasovanie niekto využil na to, aby odstúpil od dohodnutých záväzkov. Informoval som ministra Pompea, že sa počas predsedníctva OBSE budeme sústreďovať na život jednoduchých ľudí na Ukrajine, ktorých konflikt zasiahol. Chceme prijať plány a opatrenia, aby sme im pomohli. Hovorili sme aj o tom, aké problémy OBSE rieši a požiadal som Spojené štáty, aby boli nápomocné v našej snahe odblokovať niektoré iniciatívy.

Aké sú to problémy?

Na Ukrajine chceme pomôcť obyčajným ľuďom. V rámci predsedníctva OBSE budeme dávať dôraz na tému prevencie konfliktov a skvalitnenie a posilnenie spolupráce medzinárodných organizácií, aby vzájomne prispeli k riešeniu problémov. V OBSE vedieme diskusiu o rozpočte a o príspevkoch jednotlivých krajín. Nie je to ľahká debata. Počítam však s tým, že Spojené štáty nám aj prostredníctvom svojej autority pomôžu nájsť riešenie. Pre OBSE je nevyhnutné, aby mala schválený rozpočet a chceme to mať hotové do 1. januára 2019.

Sú USA pripravené to riešiť? Trumpova vláda vo viacerých oblastiach obmedzila podporu medzinárodným organizáciám.

Paradoxne v tomto OBSE nepredstavuje zložitý problém. Jej rozpočet je niečo viac ako 100 miliónov eur. V porovnaní s mnohými inými medzinárodnými organizáciami to nie je taká významná suma. Preto som aj zdôraznil, že je potrebné nájsť len viac politickej vôle, aby OBSE dokázala plniť úlohy, ktoré od nej očakávame. Nehovoríme predsa o príspevkoch, ktoré by vyčerpali členské štáty alebo by boli likvidačné.

Už dlho na Slovensku nebol žiadny vrcholný predstaviteľ americkej vlády. Neplánuje sa takáto návšteva?

Aj táto téma bola predmetom rozhovoru s ministrom Pompeom. Verím, že uvidíme konkrétny výsledok, ale v tejto chvíli by bolo predčasné o tom hovoriť.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák #Mike Pompeo