VIDEO: Daňová kauza môže Kiskovi prekaziť politické plány, tvrdí politológ

Politický analytik Ján Baránek si myslí, že ak sa podozrenia voči prezidentovi Andrejovi Kiskovi potvrdia, môže mať kauza vážne dôsledky pre jeho politické plány.

15.11.2018 15:55
debata (193)
Video

Polícia minulý týždeň zaistila účtovníctvo vo firme KTAG, ktorú vlastia prezident Andrej Kiska a jeho brat Jaroslav. Podľa prokuratúry sa tak stalo na základe aktuálnej dôkaznej situácie. Ide o kauzu siahajúcu do roku 2014. Popradská eseročka si vtedy uplatnila vratku DPH vo výške viac ako 146-tisíc eur z nákladov 770-tisíc vynaložených na Kiskovu prezidentskú kampaň. Daniari túto vratku neuznali a označili ju za neoprávnenú. Firme dorubili daň 14 590 eur, ktorú KTAG v októbri 2014 zaplatila. Trestné stíhanie pre podozrenie z daňovej trestnej činnosti je vedené od januára 2018.

Fakt, že pri financovaní prezidentskej kampane si Kiskova firma uplatňovala neoprávnený odpočet DPH, sa dostal na verejnosť pred rokom. Keď jej to daniari vytkli, náklady si Kiskova popradská eseróčka KTAG následne uplatňovala aj pri krátení daní z príjmov. Aj to následne daniari vyhodnotili ako neoprávnené. Kiska povedal, že sa danom spôsobe financovania kampane dohodol s bratom ako spolumajiteľom fir­my.

Firma spravila pre Kisku kampaň bez toho, aby jej Kiska za to zaplatil. O trestnú podstatu sa v prípade vratky DPH za apríl 2014 vypočítanej z neoprávnených daňových nákladov v sume 770-tisíc eur začala polícia tiež zaoberať až po medializácii prípadu. Vo veci podozrenia zo zločinu daňového podvodu bolo dňa 10. januára 2018 začaté trestné stíhanie v zmysle pokynu Generálnej prokuratúry SR. Posun v trestnom konaní odvtedy nenastal. Trestné konania naďalej prebieha vo veci a nie voči osobe či osobám a obvinený nebol nikto.

Polícia od jari tohto roka preveruje aj trestné oznámenie súvisiace priamo s financovaním Kiskovej kampane. „Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie a v zmysle pokynu dozorujúceho prokurátora nebudeme k veci poskytovať žiadne bližšie informácie,“ reagovala pred mesiacom pre Pravdu polícia.

Kiska namietal porušenie daňového tajomstva v prípade jeho firmy KTAG. Aj túto vec polícia stále vyšetruje a to od decembra 2017. „Národná protikorupčná jednotka NAKA vedie trestné stíhanie vo veci prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa, prečin ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva a prečin neoprávneného nakladania s osobnými údajmi. Vo veci vyšetrovateľ vykonáva procesné úkony a z toho dôvodu nie je možné poskytnúť bližšie informácie,“ dodala polícia v stanovisku z polky októbra.

NAKA okrem daňových podvodov preveruje aj Kiskov pozemkový škandál. V ňom súd v Poprade nedávno rozhodol, že pozemky vo Veľkom Slavkove patria popradskému zubárovi a nie Kiskovi. V prípade danej kauzy je podozrenie na kroky pozemkovej mafie pod Tatrami z deväťdesiatych rokov. Popradský zubár bol zjavne obeťou podvodu. Všetci aktéri kauzy vrátane Kisku sa navzájom poznali a aj keď Kiska tvrdil, že je tiež obeť a konal v dobrej viere, súd jeho argumenty neuznal. Či sa Kiska odvolá, nie je jasné. Polícia v prípade vedie trestné stíhanie vo veci podvodu. Obvinený zatiaľ nebol nikto.

Video

© Autorské práva vyhradené

193 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Kiska #Ján Baránek #firma KTAG