Kiska označil 17. november za najdôležitejší deň našich moderných dejín

Bez ohľadu na mnohé problémy, ktorým na Slovensku čelíme, je 17. november dôvodom na radosť a oslavu. Je najdôležitejší deň našich moderných dejín a asi aj najkrajší civilný sviatok v našom kalendári. Pri príležitosti štátneho sviatku Dňa boja za slobodu a demokraciu to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska.

17.11.2018 11:57 , aktualizované: 18:08
andrej kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska.
debata (269)

„Je to deň, keď oslavujeme mladosť, odvahu, slobodu hodnoty, na ktorých stojí moderné Slovensko. Hodnoty, vďaka ktorým sa zo skupiny ľudí stáva spoločenstvo, z krajiny sa stáva slobodný a demokratický štát,“ odkázal prezident.

Kiska pripomenul, že pred 29 rokmi sme si vybojovali slobodu, demokraciu a ešte čosi veľmi dôležité. „Vlastnú dôstojnosť. Na námestiach sme ukázali, kto je skutočným nositeľom moci v spoločnosti. Nie štát, nie vláda, nie komunistická strana a jej funkcionári ale ľudia, ktorí tu žijú. Poslali sme do histórie neľudský režim, ktorý mnohým ublížil, mnohým zničil či dokonca zobral život. Podľa prezidenta je však 17. november však dôkazom, že ani štyri desaťročia útlaku a úpornej snahy nedokázali vymazať z našej spoločnosti túžbu po slobode, rešpekt k sebe samému i k druhým ľuďom,“ tvrdí hlava štátu.

Spomenul aj ľudí, ktorí vyšli v piatok (16.11.) na námestia. „Nahlas a veľmi jasne ukázali všetkým tým, ktorí 17. november 1989 nepochopili alebo si ho nevšimli, kto je v slobodnej a demokratickej spoločnosti pánom. Opäť pripomenuli, že rešpekt k slobode prejavu, právu protestovať, vyjadrovať názor na smerovanie našej krajiny má patriť k základnej výbave každého jedného politika, ústavného činiteľa, predstaviteľa verejnej moci. A že po 29 rokoch od pádu komunistického režimu je už najvyšší čas, aby to došlo úplne všetkým,“ dodal Kiska.

Kiska: Nesmieme dovoliť, aby sa slovo demokracia zle vysvetľovalo

Pri pamätníku Brána slobody pod hradom Devín si v sobotu pripomenuli výročie pádu komunistického režimu. Pietneho aktu pri príležitosti Dňa boja za slobodu a demokraciu sa zúčastnili prezident Andrej Kiska, premiér Peter Pellegrini (Smer-SD), viacerí politici, veľvyslanci a zástupcovia veľvyslanectiev Veľkej Británie, Poľska a Českej republiky, ale aj členov Konfederácie politických väzňov Slovenska a žijúcich politických väzňov.

Prezident v príhovore apeloval na verejnosť, že všetci musia zveľaďovať krajinu a nesmú dovoliť, aby sa demokracia neustále znevažovala. „Nesmieme dovoliť, aby sa slovo demokracia zle vysvetľovalo,“ ozrejmil. Je podľa neho neodpustiteľné, aby si niekto, kto vyhral voľby, myslel, že môže všetko a krajina mu patrí. „Vždy keď niekto taký príde, musíme sa my všetci, ktorí chceme slobodné a demokratické Slovensko k úcte všetkým tým, ktorí za slobodu a demokraciu bojovali a často aj položili, musíme sa ozvať,“ doplnil.

Pellegrini poznamenal, že udalosti roku 1989 nie sú iba 17. november

Pellegrini avizoval, že novembrové udalosti 1989 neboli len 17. november, ale všetky udalosti, ktorému mu predchádzali. Spomenul tiež pochod študentov v Bratislave za lepšie podmienky a 9. november, keď padol Berlínsky múr. „Sedemnásty november bol otváraním brán. Prvá takáto brána sa otvorila pre náš nový začiatok,“ uviedol predseda vlády.

„Veľmi by som si želal, aby tak ako pred 29 rokmi, aj teraz prevládal na Slovensku pokoj, chuť pozitívnej zmeny prispieť k tomu, aby sa Slovensko ďalej posúvalo k civilizovanému svetu a aby bolo v spoločnosti menej agresie a negatívnej energie,“ povedal Pellegrini. Vzájomné súperenie a nenávisť v politike Slovensko podľa neho nikam neposunie.

S príhovorom vystúpil aj slovenský kňaz Šebastián Košút, ktorý si tiež prevzal ocenenie za jeho protikomunistickú činnosť. Slávnostná pietna spomienka pri pamätníku sa konala aj za prítomnosti Vojenskej hudby Ozbrojených síl SR. Na záver podujatia zaznela hymnická pieseň Kto za pravdu horí.

Slovensko stojí podľa Remišovej opäť na križovatke ako v roku 1989

Slovensko stojí podľa predsedníčky poslaneckého klubu OĽaNO Veroniky Remišovej opäť na križovatke ako v roku 1989. Ako dnes povedala, už je to takmer 30 rokov, čo sme porazili komunizmus. „Mysleli sme si, že sloboda je naša, raz a navždy. No prišiel mečiarizmus, ktorý nás doviedol na okraj priepasti. Prišla generácia politikov, ktorí našu krajinu drancujú a využívajú len na vlastné obohatenie sa. Generácia politikov, ktorá nemá pre Slovensko žiadnu štátotvornú myšlienku a samotnú existenciu štátu vidí len ako príležitosť na profit,“ zdôraznila.

Podľa Remišovej v súčasnosti znovu máme šancu vybrať si, aký bude náš zajtrajšok a aký bude charakter Slovenska a jeho budúcnosť. „Či to bude štát, kde právo a spravodlivosť bude platiť pre každého rovnako. Štát, kde talent, energia a húževnatosť budú odmenené a za poctivú prácu dostanú ľudia riadne zaplatené. Krajina, kde dane budú ľudia platiť s hrdosťou, pretože budú rozumnou investíciou do budúcnosti našich detí. Krajinou, kde politici budú s pokorou spravovať Slovensko, ktoré im ľudia zverili,“ uviedla.

Všetci podľa šéfky poslaneckého klubu OĽaNO vieme, akým prekážkam čelíme. „Čo nám však dnes chýba, je politika zdravého rozumu, bez malicherností a vzájomných hádok. Ťažké rozhodnutia, ktoré zoberú Slovensko oligarchom a vrátia ho naspäť ľuďom. A nadovšetko potrebujeme odvážnych ľudí, ktorí povedú krajinu aj v ťažkých časoch,“ vyhlásila s tým, že naša nádej na lepšie Slovensko je dnes väčšia ako prekážky, ktoré nám stoja v ceste.

269 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Andrej Kiska #Peter Pellegrini #Veronika Remišová