Niektorí si mýlia demokraciu s tým, že môžu všetko, vyhlásil Danko

Žiaľ, aj v dnešnej dobe prevládajú zlé myšlienky, sebectvo, zloba, a to aj v kontexte moderných sociálnych sietí. Niektorí ľudia si mýlia demokraciu s tým, že môžu všetko. Slúžia vôni peňazí a nezáleží im na tom, aby sa Slovensko budovalo. Pri príležitosti štátneho sviatku Deň boja za slobodu a demokraciu to vyhlásil predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS), ktorý položil veniec pri pamätníku obetiam komunizmu na cintoríne v bratislavskej Vrakuni.

17.11.2018 13:17 , aktualizované: 20:28
Andrej Danko Foto: ,
Andrej Danko.
debata (104)

„Z úcty k ľuďom, ktorí trpeli, chcem povedať, že na nich myslíme. A tým, ktorí nevedia, čo sú hodnoty a myslia si, že sa môžu vyjadrovať len preto, lebo sú v médiách platených silnými oligarchami, tým by som chcel povedať, aby sa vrátili k hodnotám a úcte. A skôr, než na niekoho útočia, aby si otázky naštudovali,“ apeloval Danko, podľa ktorého je ľahké človeku ublížiť, ale ťažké je to odčiniť.

Predseda parlamentu si podľa svojich slov na cintorínoch kladie otázku, čo by povedali ľudia, ktorí ubližovali a čo tí, ktorí trpeli. „Tí, čo ubližujú, by asi prosili odpustenie. A tí, čo trpeli, by im odpustili, lebo len súhra, dobro a láska dokážu zabezpečiť progres,“ dodal.

Nedovoľme, aby odkaz 17. novembra vybledol, povedal minister obrany Gajdoš

Minister obrany SR Peter Gajdoš si dnes spolu s predsedom Národnej rady SR Andrejom Dankom na cintoríne vo Vrakuni pripomenul odkaz Dňa boja za slobodu a demokraciu. Pri tejto príležitosti si zároveň uctili všetkých popravených a umučených politických väzňov komunizmu.

17. november je pre mňa symbolom sily a odhodlania ľudí, ktorí sa nebáli postaviť a bojovať za ideály lepších zajtrajškov. Je to deň, kedy sme si vybojovali slobodu. Nedovoľme, aby jeho odkaz vybledol," povedal minister obrany Peter Gajdoš. Zároveň zdôraznil, že sloboda a demokracia sú aj o zodpovednosti. Je preto smutné vidieť napríklad neustály pokles záujmu o demokratické voľby ako o možnosť ovplyvniť smerovanie nášho štátu," dodal.

V tejto súvislosti tiež šéf rezortu obrany pripomenul hodnotu slobody a demokracie v súčasnosti. S úctou ku všetkým, ktorým bolo v boji za tieto princípy odňaté to najzákladnejšie právo právo na život, si naozaj vážme, že dnes žijeme v slobodnej krajine. Pretože aj nasadenie našich vojakov do zahraničných misií a operácií dokazuje, že tieto hodnoty nie sú nikde na svete garantovanou samozrejmosťou," zdôraznil.

Vedenie rezortu obrany si Deň boja za slobodu a demokraciu a odkaz 17. novembra uctí aj pri Bráne slobody na Devíne, kde sa na pietnej spomienke zúčastní štátny tajomník Ministerstva obrany SR Marián Saloň.

Informovala o tom hovorkyňa MO SR Danka Capáková.

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba zdôraznil, že naše deti žijú v slobodnej a demokratickej krajine a o neľahkej ceste k tomuto stavu sa dozvedajú len na hodinách dejepisu či od rodičov. „Majú obrovské šťastie, že sa môžu slobodne vyjadrovať, pohybovať, prejsť hranice je pre ne bežné. Je povinnosťou nás dospelých upozorňovať, že to tak nebolo vždy a že sloboda a demokracia nie sú ani dnes samozrejmosťou,“ uzavrel.

104 debata chyba
Viac na túto tému: #17. november 1989 #Andrej Danko