Justičák na kolenách?

Situácia na Okresnom súde Bratislava 1 je kritická. Pre nízke mzdy a kopiace sa množstvo práce tento súd opustilo od začiatku minulého roka 34 súdnych asistentiek. Súd tak prešiel na obmedzený režim fungovania, pojednáva len dvakrát do týždňa a hrozí, že bude pojednávať dokonca len raz týždenne. Podľa zamestnancov je situácia neúnosná a súdu hrozí kolaps. Ministerstvo spravodlivosti pracuje na návrhu zákona o štátnej justičnej službe, ktorý by mal zaručiť nárast platov zamestnancov justície o tridsať percent.

19.11.2018 10:00
Justičný palác, okresny sud Bratislava I Foto: ,
Okresný súd Bratislava I. sídli v Justičnom paláci.
debata (7)

Okresný súd Bratislava 1 bojuje s nedostatkom personálu už niekoľko mesiacov. Nízky počet zamestnancov ohrozuje riešenie najväčších a najťažších káuz, ktoré spadajú do pôsobnosti súdu. „V súčasnosti je neobsadených desať miest asistentiek senátu a ďalším trom asistentkám plynie výpovedná doba,“ spresnila Natália Slivková, predsedníčka odborového zväzu na Okresnom súde Bratislava 1. Inštitúcii tak bude chýbať spolu trinásť asistentiek z celkového počtu 52 pridelených štátnozamestna­neckých miest. „To predstavuje takmer jednu štvrtinu neobsadených miest,“ dodala Slivková. Na súde bolo od začiatku roku 2018 vyhlásených zatiaľ 68 výberových konaní.

Pod vzniknutý stav sa podľa šéfky odborov podpísalo najmä nedostatočné finančné ohodnotenie za náročnú prácu. „Je nepochybné, že náročnosť práce asistentky, pracovná zaťaženosť plynúca z počtu spisov v súdnom oddelení, vysoké odborné nároky spoločne s nezodpovedajúcim finančným ohodnotením vplývajú na vysokú fluktuáciu asistentiek tunajšieho súdu,“ zhrnula Slivková.

V súčasnosti je základný tabuľkový plat súdnej asistentky 497,50 eura v hrubom a priemerná výška osobného príplatku je 197 eur. „To spolu predstavuje v priemere mzdu vo výške približne 547,82 eura v čistom,“ priblížila Slivková. Zároveň pripomína, že mzda asistentky súdu predstavuje len 58 percent priemerného zárobku v porovnaní s trhom práce. „Priemerný plat v administratíve v Bratislavskom kraji v súčasnosti dosahuje cca 880 až 900 eur, preto sa nemožno čudovať, že plat o štvrtinu, resp. o polovicu nižší v porovnaní s ostatnými zamestnancami s porovnateľným vzdelaním nie je motivujúci pre záujemcov,“ skonštatovala odborárka.

Video

Od januára 2017, teda za 22 mesiacov, skončilo na Okresnom súde Bratislava 1 zamestnanecký pomer 34 súdnych asistentiek. „Z toho pri 48 percentách trval štátnozamestnanecký pomer menej ako jeden rok,“ uviedla Slivková.

Súd, ktorý rieši verejnosťou ostro sledované kauzy ako platinové sitká či vraždu Filipínca Henryho Acordu, pravidelne upozorňuje ministerstvo spravodlivosti na svoj problém s nedostatkom ľudí. „Pravdepodobne aj preto boli súdu navýšené rozpočtové prostriedky na mzdy tak, že za posledné dva roky sa zvýšil osobný príplatok asistentiek približne o 150 eur, čo však vzhľadom na celkový rast miezd v národnom hospodárstve nepomohlo stabilizovať ani existujúcich zamestnancov,“ zhodnotila šéfka odborov Slivková.

Ministerstvo spravodlivosti, ktorému v súčasnosti šéfuje Gábor Gál (Most-Híd), uznáva, že za vzniknutou situáciou stoja najmä nízke platy administratívnych pracovníkov justície. Situáciu sa preto pokúsilo vyriešiť plošne. „Gáborovi Gálovi sa však podarilo zvýšiť mzdy týchto pracovníkov od nového roka o 24 percent,“ pripomenula hovorkyňa rezortu Zuzana Drobová. Pripustila pritom, že personálne najhoršia situácia je práve v Bratislavskom kraji, kde je o spomínané pracovné pozície malý záujem pre ich nízke finančné ohodnotenie.

Neobsadenosť miest a častá výmena zamestnancov zdržujú chod súdu a naťahujú súdne konania. „Asistentka je ten článok, ktorý zabezpečuje a sleduje plynulosť práce v jednotlivých súdnych spisoch. Ak asistentka chýba, celý chod sa naruší,“ pripomína Slivková. Zamestnané asistentky tak musia stále zastupovať tie chýbajúce. „A keďže sa dlhodobo nedarí obsadiť voľné miesta, asistentky sú preťažené, nemotivované a bez vyhliadky na vyriešenie zlej situácie,“ zhodnotila Slivková. Ako dodala, s podobným problémom zápasia aj iné súdy.

Pracovníci súdu volajú po radikálnych zmenách. Obávajú sa, že zvýšenie platov pre administratívnych pracovníkov justície, ktoré minister spravodlivosti Gá sľúbil od januára, situáciu nevyrieši. Upozorňujú, že v krajnom prípade zredukujú počet pojednávaní na jedno týždenne. Ľudia sa tak budú musieť pripraviť na ďalšie predĺženie súdnych konaní.

„Minister osobne navštívil okresný súd, kde rozoberal jeho aktuálne problémy. S vedením súdu momentálne hľadá možnosti pre riešenie situácie,“ uistila hovorkyňa rezortu Drobová. Ministerstvo preto plánuje v tejto oblasti aj legislatívne zmeny. Pracuje na návrhu zákona o štátnej justičnej službe, ktorý by mal zaručiť nárast platov jej zamestnancov o tridsať percent. „Sudcovia rozhodujú, ale práve pracovníci v podateľni, vyšší a nižší súdni úradníci a asistentky zabezpečujú komunikáciu s klientom, a bez nich by sa súd nezaobišiel,“ uzavrela Drobová.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo spravodlivosti #Okresný súd Bratislava I. #Justičný palác