Parlament má konať tak, aby ústavný súd nezostal paralyzovaný, vyjadril sa Kiska

Prezident Andrej Kiska sa dnes na tlačovej konferencii vyjadril, že neexistuje dôvod na to, aby sa vymenovanie ústavných sudcov do februára 2019 nestihlo.

20.11.2018 12:10
andrej kiska Foto: ,
Prezident SR Andrej Kiska.
debata (60)

„Vo februári uplynie mandát deviatim sudcom a sudkyniam ústavného súdu a v dôsledku toho má parlament navrhnúť prezidentovi 18 kandidátov. Pôjde o zásadnú zmenu, menia sa dve tretiny sudcov a ich voľba bude definovať charakter súdu na najbližších 12 rokov,“ vyjadril sa prezident.

Zároveň dodal, že Ústavny súd SR je poslednou inštanciou, na ktorú sa občania môžu obrátiť v prípade, ak zlyhajú orgány verejnej moci a rozhoduje v tých najzložitejších právnych a spoločenských otázkach, ktoré majú často aj politický rozmer. Preto je podľa neho dôležité, aby boli voľné miesta obsadené kvalitnými a čestnými sudcami a sudkyňami, ktorí budú zárukou nestranného rozhodovania.

Návrhy na kandidátov je možné podať do 7. januára, čo je podľa neho dostatočný čas na rokovania a aj na potrebné dohody, pričom možnosť predkladať návrhy neprináleží len zodpovedným politikom, ale aj vrcholným predstaviteľom súdnej moci či univerzitám. „Aj pri výbere nového obsadenia platí stará známa pravda, že ak chceme spoločne dosiahnuť dobrý výsledok, musí byť správne zapnutý už prvý gombík,“ dodal Kiska s tým, že chce povzbudiť všetkých, ktorí nad kandidatúrou uvažujú.

Zároveň vyhlásil, že počas samotného rozhodovania bude uplatňovať kritérium „nespochybniteľnej odbornej autority a morálnej integrity.“

© Autorské práva vyhradené

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Andrej Kiska