Kočner ostáva vo väzbe, rozhodol súd

Marian Kočner ostáva vo väzbe. Rozhodol o tom sudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, pracovisko Banská Bystrica. Kočner je obvinený v tzv. kauze televíznych zmeniek. ŠTS o jeho žiadosti rozhodoval už vo štvrtok (15.11.), avšak až v utorok bolo doručené uznesenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), informovala hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová.

20.11.2018 13:26 , aktualizované: 14:40
kočner Foto: ,
Marian Kočner na archívnej snímke.
debata (7)

„Uznesenie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu bolo dnes Úradu špeciálnej prokuratúry doručené. Z uznesenia vyplýva, že sudca pre prípravné konanie zamietol žiadosť obvineného M. K. o prepustenie z väzby a neprijal žiadnu náhradu väzby, teda ani peňažnú záruku,“ dodala hovorkyňa.

Podľa jej slov obvinený je väzobne stíhaný, pretože je dôvodná obava, že by pokračoval v trestnej činnosti ekonomického charakteru, pretože voči nemu bolo doposiaľ vznesených päť obvinení za rôzne závažné ekonomické trestné činy.

„Rozhodnutie bude Špecializovaným trestným súdom zverejnené, až keď súd dostane doručenky o tom, že všetky procesné strany uznesenie prevzali,“ zareagovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Kočnerov advokát nemá informácie o rozhodnutí

Advokát podnikateľa Martin Pohovej nemá informácie o tom, že sa už rozhodlo v prípade žiadosti jeho klienta o prepustenie z väzby. Uviedol s tým, že mu ešte nebolo doručené uznesenie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS). „Neviem sa k tomu vyjadriť a ani to vyvrátiť či potvrdiť,“ skonštatoval.

Kauza zmenky

Obvinený Marian Kočner je vo väzbe v kauze tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur. Na Mariana Kočnera a Pavla Ruska podala TV Markíza trestné oznámenie za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

O väzobnom stíhaní podnikateľa rozhodol 28. júna Najvyšší súd SR. Kočner sa pokúšal dostať z väzby už po druhý raz.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kočner #Kočnerove zmenky