Smer: Kiska stratil morálne právo rozhodovať o budúcich ústavných sudcoch

Prezident Andrej Kiska stratil morálne právo rozhodovať o budúcich ústavných sudcoch. V minulosti pri ich výbere flagrantne porušil ústavu a ignoroval pritom aj závery medzinárodne rešpektovanej autority, akou je Benátska komisia.

20.11.2018 15:41
Andrej Kiska. Foto: ,
Andrej Kiska.
debata (220)

V stanovisku Smeru sa ďalej píše, že Kiska nesie plnú zodpovednosť za krízu na ústavnom súde, ktorá traumatizovala spoločnosť. „Podľa Andreja Kisku musia ísť na ústavný súd kvalitní a čestní ľudia. On je ale tým posledným, ktorý by mal používať slovo čestnosť, keďže súd potvrdil, že s pomocou pozemkovej mafie neoprávnene obral o pozemok obyčajného človeka. Diskvalifikujú ho aj daňové a volebné podvody, z ktorých ho usvedčili daňové úrady a trestné orgány,“ píše sa v stanovisku Smeru-SD, ktoré agentúre SITA poskytol vedúci tlačového oddelenia strany Ján Mažgút.

Prezident Andrej Kiska dnes uviedol, že poslanci Národnej rady SR a kompetentné inštitúcie majú dostatok času na zvolenie vhodných kandidátov na post ústavných sudcov. Podľa neho je na Slovensku dostatočný počet kvalitných ľudí, ktorí by mohli túto funkciu zastávať. Pripomenul, že noví sudcovia budú obliekať taláre najbližších dvanásť rokov, a je preto potrebné zvoliť morálne a odborne zdatných uchádzačov. Slovensko čaká vo februári budúceho roka veľká výmena ústavných sudcov, keď sa ich vymení deväť z celkového počtu 13, vrátane predsedu.

220 debata chyba
Viac na túto tému: #Ústavny súd #Smer #Andrej Kiska