Predprimárne vzdelávanie by malo byť povinné pre všetky 5-ročné deti

Od 1. septembra 2020 by malo byť predprimárne vzdelávanie pre všetky päťročné deti povinné, rozhodli o tom predstavitelia vlády na utorkovom zasadnutí. Povinnosť absolvovať predškolskú prípravu by bola zavedená rok pred začiatkom povinnej školskej dochádzky. Na presadenie tejto zmeny bude nutná novelizácia príslušnej legislatívy, Informoval o tom odbor komunikácie a protokolu rezortu školstva.

20.11.2018 18:18
debata (11)

„Som rada, že vláda SR dynamicky a promptne reagovala na návrhy a opatrenia Národného programu rozvoja výchovy a vzdelávania,“ uviedla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu Martina Lubyová (nominantka SNS). Zároveň dodala, že týmto krokom sa dosiahne zaškolenosť najmä u detí z marginalizovaných rómskych komunít a zo sociálne znevýhodneného prostredia. „Predpokladáme tiež zlepšenie výsledkov v medzinárodných testovaniach,“ dodala po skončení sa rokovania vlády ministerka školstva.

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR pripraví legislatívu, ktorá umožní zavedenie povinného predprimárneho vzdelávania. Predchádzať tomu budú musieť aj intenzívne rokovania so zástupcami miest a obcí ako zriaďovateľmi materských škôl, pretože realizácia tohto kroku bude mať vplyv na ich rozpočet. „Do uvedeného termínu budú mať zriaďovatelia materských škôl ešte priestor na zabezpečenie potrebného počtu miest pre päťročné deti. Využiť na to môžu napríklad aj finančné prostriedky z eurofondov, ktoré sú určené na tento účel,“ uzavrel rezort školstva.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #povinná školská dochádzka #povinná predškolská dochádzka