VIDEO: Danko odvolávanie ustál, zostáva vo funkcii predsedu parlamentu

Predseda parlamentu Andrej Danko zostáva vo svojej funkcii. Odvolávanie, ktorému čelil od deviatej ráno, ustál. V tajnom hlasovaní o zotrvaní Danka na poste predsedu parlamentu bolo za 61 z 90 prítomných poslancov. Na odvolanie bolo potrebných minimálne 76 hlasov. Proti bolo 26 poslancov, jeden sa zdržal hlasovania. Dva hlasovacie lístky boli neplatné. Andreja Danka sa opozícia pokúšala odvolať pre kauzu jeho rigoróznej práce.

21.11.2018 07:02 , aktualizované: 19:57
parlament, odvolávanie Danka, Danko, Duris... Foto: ,
Predseda NR SR Andrej Danko.
debata (1313)

„Opakovane vyhlasujem, že som všetko v roku 2000 v Banskej Bystrici absolvoval,“ zdôraznil Danko počas svojho úvodného prejavu a vysvetlil, že sa zúčastnil na písomnej aj ústnej časti rigoróznej skúšky a jeho prácu skúmali štyria pedagógovia. Ich mená nezverejnil. „Hádam si nemyslíte, že 24-, 25-ročnému chlapcovi z dediny v tom období by niekto titul len tak daroval,“ obhajoval sa politik.

„Viem, že to nie je žiadne vedecké dielo. A taká ambícia pri rigoróznej práci ani nie je,“ myslí si Danko, podľa ktorého nešlo o plagiát, ale kompilát, čo malo byť podľa neho v súlade s pravidlami. Doplnil, že rigorózna komisia univerzity bez námietok uznala jeho skúšku.

Opozícia sa pokúsila Danka odvolať už 6. novembra. Vtedy podržala predsedu parlamentu koalícia a jej poslanci nezahlasovali za schválenie programu mimoriadnej schôdze, tým bola rovno ukončená a k hlasovaniu o samotnom odvolaní nedošlo.

Bugár: Kvôli jednému členovi nemôže padnúť vládna koalícia

Poslanec Martin Poliačik (nezaradený) a predseda Mosta-Híd a podpredseda parlamentu Béla Bugár sa vyjadrujú k odvolávaniu predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS).

Video

Most-Híd sa hlasovania zdržal

Koaličný Most-Híd už počas dňa avizoval, že sa nezúčastní na hlasovaní o návrhu na odvolanie. „Poslanci strany Most-Híd dodržujú koaličnú dohodu. Nemyslíme si, že funkčná vláda a stabilita Slovenska má závisieť na funkciách jednotlivcoch a/alebo ich osobných zlyhaniach,“ uviedla strana v stanovisku.

Most-Híd pred pár dňami v súvislosti s kauzou rigoróznej práce uviedol, že Danko by mal prijať osobné rozhodnutie. Za to si vyslúžil kritiku od SNS, ktorá za Dankom stojí. Predseda Bugár priznal, že medzi jeho stranou a SNS je napätie, ale o predčasných voľbách podľa neho nemôže byť ani reč.

Lubyová chce zmeniť legislatívu

Na celú kauzu zareagovalo aj ministerstvo školstva. S cieľom zabrániť neoprávnenej škandalizácii akademických titulov chce iniciovať zmenu legislatívy tak, aby boli presne určené všeobecne záväzné postupy. „Len na základe záväzných predpisov vieme zabezpečiť, že nezákonne získané tituly budú môcť byť odnímané – zároveň však garantovať držiteľom akademických titulov, že získané tituly nebudú môcť byť neoprávnene odnímané alebo škandalizované,“ povedala ministerka Lubyová. Jej rezort zároveň upozornil na to, že prípadné porušenie autorských práv nemôže právoplatne konštatovať novinový článok ani vysoká škola či ministerstvo školstva. Jediné inštitúcie, ktoré môžu v tejto veci konať a rozhodovať, sú súdy.

Podľa Smeru je Danko legitímne zvoleným predsedom parlamentu

Mimoriadna schôdza k návrhu na odvolanie Danka bola podľa vládnej strany Smer tým najpresnejším obrazom, v akom stave je opozícia a podstatná časť médií. Ako sa ďalej uvádza v stanovisku strany, je to stav „šírenia totálnej zloby a nenávisti,“ pri ktorom si opozícia a médiá neuvedomujú, že platí odveká pravda: „Kto seje vietor, žne búrku.“

„Andrej Danko je pre stranu SMER – sociálna demokracia legitímne zvoleným predsedom parlamentu. Ako predseda Slovenskej národnej strany sa zúčastnil na férových parlamentných voľbách a výsledok, ktorý dosiahol, ho oprávňuje zastávať pozíciu predsedu NR SR,“ konštatuje Smer.

Strana dodala, že ju veľmi zaujíma, ako sa bude opozícia správať pri rokovaní parlamentu o podvodoch prezidenta SR Andreja Kisku.

Ako uviedli viacerí oslovení poslanci Smeru, v utorok dostali sms správy, že do Bratislavy cestovať nemusia. Ide najmä o poslancov zo stredného a východného Slovenska.

Danko vládu nechce vydierať, celú prácu na schôdzi nepredložil

Andrej Danko na úvod mimoriadnej schôdze uviedol, že opozícia podľa neho bez dôkazov manipuluje verejnosť. Opakoval, že v Banskej Bystrici, kde robil rigoróznu skúšku, všetko absolvoval. Tvrdil, že nevydiera koalíciu a vládu nerozbije pre opozíciu.

Dankov hovorca Tomáš Kostelník počas schôdze priniesol vytlačené stránky s odkazmi na odbornú literatúru, ktorú podľa neho predseda parlamentu použil v rigoróznej práci a majú dokazovať, že nejde o plagiát. Priniesol aj poznámky, ktoré sú podľa neho prípravou na obhajobu práce. Celú rigoróznu prácu Danko nedodal.

zväčšiť Andrej Danko sprístupnil poznámky a časti... Foto: Reprofoto: Ivan Majersky
Danko, rigorózna práca Andrej Danko sprístupnil poznámky a časti rigoróznej práce, ktoré majú dokazovať, že nejde o plagiát.

Danko spochybnil práce Sulíka a Kisku

Danko počas svojho vystúpenia spochybnil prácu šéfa strany SaS Richarda Sulíka aj prezidenta Andreja Kisku. Prezidentov hovorca na svojej facebookovej stránke poskytol všetky potrebné údaje ku Kiskovej práci.

Podľa Danka Sulík nemá vo svojej práci uvedené zdroje a práca obsahuje vulgarizmus, pod ktorý sa podpísal ako „Rišo“. (Sulíkova práca je dostupná na jeho webovej stránke, pozn. red.)

Sulík v reakcii uviedol, že kritizovaná časť práce je len jej pracovnou verziou. „Moja diplomová práca je tu, riadne vyhotovená, so všetkými náležitostami, vrátane zoznamu použitej literatúry. Samozrejme, že žiadne vulgarizmy sa v mojej práci nenachádzajú. Neviem, kde na to pán Danko došiel,“ uviedol Sulík.

Video

Zároveň vysvetlil, že práca dostupná na webe, ktorá má obsahovať vulgarizmus, je iba pracovnou verziou. „Kde v mesiacoch roboty vznikla táto pracovná verzia, fakt netuším,“ uviedol s tým, že mal minimálne 50 pracovných verzií.

Sulík dodal, že jeho práca s názvom Daňová reforma SR slúžila ako podklad v máji 2003 pre koaličnú radu, na základe ktorej bola schválená reforma daní. „Bolo mi to vtedy veľkou cťou, keď som robil poradcu Ivanovi Miklošovi (vtedajšiemu ministrovi financií SR-pozn. TASR),“ uviedol.

zväčšiť Strana 20 pracovnej verzie  Sulíkovej... Foto: Reprofoto Ivan Majerský, Pravda
casti sulikovej diplomovky, Strana 20 pracovnej verzie Sulíkovej diplomovej práce s vulgarizmom a podpisom Rišo.
Originál Sulíkovej diplomovky, ktorý ukázal... Foto: Katarína Filová, Pravda
sulik original4 Originál Sulíkovej diplomovky, ktorý ukázal novinárom. V tejto verzii vulgarizmus už nie je.

Verzia Sulíkovej práce z jeho vlastnej stránky zároveň nesprávne cituje zdroje. Pri každej citácii by malo byť číslo a následne na danej strane poznámka pod čiarou. V opačnom prípade môže práca nadobudnúť dojem, že je okopírovaná. Keď autor uvedie použitú literatúru len na konci práce, nie je jasné, čo konkrétne v práci prevzal z iných zdrojov a čo je jeho vlastná tvorba. Časti práce o tom, koľko je na Slovensku daní s definíciami, na čo tá-ktorá daň slúži, sú zjavne prevzaté z iných zdrojov.

Koalícia sa na debate nezúčastnila

Drvivá väčšina koaličných poslancov sa nezúčastnila na schôdzi parlamentu. Po vystúpení Danka odišli z pléna. Viacerí predstavitelia koalície povedali, že nemá zmysel sa na diskusii zúčastňovať. „Väčšina nemá chuť sa zúčastňovať na tomto cirkuse,“ povedal Miroslav Číž zo Smeru. Aj podľa zdrojov zo SNS sa viacerí poslanci vyjadrili, že účasť na schôdzi by k ničomu neviedla.

Dankovo správanie je prežitok komunistického režimu, tvrdí Budaj

Dankovo správanie je podľa opozičného poslanca Jána Budaja (OĽaNO) prežitkom komunistického režimu. Podľa neho si ľudia počas komunizmu zvykli vo všetkom klamať a ospravedlňovať to tým, že pomáhajú svojej rodine, či svojim deťom. Podľa Budaja ide o renomé Národnej rady SR ako inštitúcie, pretože už v súčasnosti požíva malú dávku dôvery občanov. „Táto mimoriadna schôdza sa netýka iba osoby pána Danka, ale inštitúcie parlamentu. Ide o budovanie demokratickej republiky,“ povedal Budaj.

Podľa Budaja sa malo toto obdobie skončiť v novembri 1989, no nestalo sa tak. „Táto doba žije stále s nami, obísť pravidlá a polepšiť si. Žije v našich deťoch a bude s nimi žiť naďalej, ak sa k tomu nepostavíme, bude to pokračovať,“ uzavrel Budaj.

Pčolinský označil za hanbu, že sa Dankovou prácou NR SR vôbec zaoberala

Podpredseda poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Peter Pčolinský označil za hanbu, že sa NR SR musela zaoberať nadobudnutím titulu Andreja Danka. „Namiesto riešenia problémov sa zaoberáme sami sebou,“ povedal dnes v rozprave. Hnutie Sme rodina podľa Pčolinského rešpektuje, že dostal dôveru voličov a koaličných partnerov a je predsedom NR SR. Upozornil však, že Danko sa stavia do úlohy morálnej autority, ale v každom vystúpení útočí na poslancov opozície.

„Keď príde spätná reakcia, tak sa uráža a vyplakáva. Danko by si mal vstúpiť do svedomia a ak je chlap, mal by priznať ako písal prácu, alebo prijme osobné rozhodnutie, ako ho vyzval Most-Híd. To je napríklad aj, že neurobí nič. Aj to je osobné rozhodnutie,“ konštatoval Pčolinský.

Danko už 603 dní ignoruje ústavný zákon a nekoná, tvrdí Poliačik

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS) už 603 dní ignoruje ústavný zákon, čo by mal byť popri jeho rigoróznej práci ďalší dôvod na jeho odvolanie. Vyhlásil to nezaradený poslanec Martin Poliačik.

„Ešte 28. marca 2017 Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií zaviazal Andreja Danka, aby konanie o zbavení mandátu Igora Matoviča (OĽaNO) posunul do pléna. Predseda NR SR už 603 dní okato a svojvoľne ignoruje ústavný zákon. Keď nič iné, toto samotné by malo stačiť na koniec vo funkcii. Danko najskôr rozohral divadlo o politickom oponentovi a keď zistil, že mu môže padnúť na hlavu, pustil do gatí,“ odkázal Poliačik s tým, že Danka ústavný zákon zaväzuje k tomu, aby uznesenie tohto výboru poslal do pléna a dal o ňom hlasovať.

Matovič mal prísť o poslanecký mandát za to, že nemal dvakrát pozastavenú živnosť a bol v tom čase aj poslancom. Ústavný zákon o konflikte záujmov to zakazuje a v prípade porušenia trestá previnilca pokutou resp. stratou mandátu. Pozastavená živnosť sa časom automaticky obnovuje, ak daný živnostník aktívne nezasiahne. Matovič tvrdí, že práve to bol jeho prípad, navyše v danom čase reálne nepodnikal.

SNS ukazuje, ako fungujú tradičné strany, uviedol Kollár

Pôsobenie Slovenskej národnej strany (SNS) v tejto vláde ukázalo, akým spôsobom fungujú tradičné strany. Uviedol to v rozprave líder hnutia Sme rodina Boris Kollár s tým, že SNS vo všetkých rezortoch kradne, utajuje a podvádza. Podľa Kollára je toho dôkazom rezort školstva, rezort pôdohospodárstva či obrany. „Kam sa pozrieme, tam je škandál. Hneď na začiatku ste chceli na školstve ukradnúť 600 miliónov eur, na rezorte pôdohospodárstva vládne agromafia, Vadala a jemu podobní. O obrane radšej ani nehovorím, pretože tam je populárne vaše obľúbené slovo – utajené,“ povedal Kollár.

Predseda NR SR Andrej Danko SNS)  počas...
Podpredsedovia NR SR Andrej Hrnčiar (Most-Híd)...
+5Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) vystúpil v...

Podľa Sopka treba rozpútať boj proti podvádzaniu pri záverečných prácach

Školstvo má systémový problém a je potrebné sa k nemu postaviť priamo. A to legislatívnymi zmenami, ale aj kampaňou o plagiátorstve. Vyhlásil to opozičný poslanec a člen Výboru NR SR pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport Miroslav Sopko, ktorý vystúpil za klub OĽaNO.

„To, že sme tu dnes, je smutnou správou o našom školstve. Spochybnenie rigoróznej práce sa dotýka školstva a učiteľov, celá táto kauza im veľmi škodí. Už dávno tu mal byť rozpútaný boj proti podvádzaniu pri záverečných prácach,“ myslí si Sopko. Priznal, že osobne ho sklamal postoj ministerstva školstva, ktoré celú kauzu okolo rigoróznej práce Andreja Danka berie ako osobnú vec medzi šéfom parlamentu a fakultou. „Som rád, že sa zriadila komisia, ale koľko komisií a skupín už bolo zriadených? Nikto sa nemôže hnevať, že skepsa prevažuje,“ podotkol Sopko.

Podľa Nicholsonovej je Dankova práca hanbou každého z nás

Ako povedala na úvod schôdze podpredsedníčka parlamentu, je to hanba našich detí, ktoré študujú na vysokých a stredných školách. Priznala však, že je v tom aj niečo osobné. Danko podľa nej totiž ponižuje ženy. „Našej Natálii Blahovej povedal: Ja som právnik a ku mne sa nebude vyjadrovať učiteľka z materskej školy,“ povedala Ďuriš Nicholsonová.

Podpredsedníčka parlamentu tiež v prejave zdôvodnila, prečo nešla na vysokú školu. Dôvodom bolo, že musela ísť ako 18-ročná pracovať, aby finančne podporovala svoju rodinu. Zároveň upozornila, že študuje psychológiu.

Podľa Ďuriš Nicholsonovej aj v roku 2000 bolo plagiátorstvo zakázané. Zároveň uviedla, že vykrádanie textov je trestným činom.

Danko prisľúbil odpovede na všetky otázky

Za svojho šéfa sa postavila SNS. „Predsedovi SNS náš poslanecký klub jednoznačne prejavil dôveru prostredníctvom Tibora Bernaťáka,“ informovala Zuzana Škopcová, hovorkyňa strany. Bernaťák, predseda poslaneckého klubu národniarov, ešte koncom minulého týždňa vyhlásil, že Danko má osobnú zodpovednosť jedine voči svojej rodine, voči poslancom a členom strany a voči voličom. „Predseda poslaneckého klubu, ako aj všetci poslanci SNS stoja za predsedom SNS Andrejom Dankom,“ avizoval Bernaťák.

Video

Predseda parlamentu vyhlásil, že je pripravený na akékoľvek rozhodnutie. „Chcem, aby vystúpili všetci, čo majú nejaký návrh, a budem odpovedať na všetky otázky,“ prisľúbil Danko na začiatku schôdze. Neskôr však rokovaciu sálu opustil.

Politológ: Hlasovanie ukáže, akú silnú pozíciu má Danko v koalícii

Politológ Tomáš Koziak si pred hlasovaním netrúfal odhadnúť, ako mimoriadna schôdza dopadne. Problémom podľa jeho slov bol najmä nejednoznačný postoj strany Most-Híd, postoj Smeru označil Koziak zase ako nepredvídateľný. Negatívny výsledok podľa neho mohol ohroziť koalíciu. „Prvá vec je, či by odchod Danka z postu predsedu Národnej rady znamenal pád vlády. Ak by to SNS chcela takto nadefinovať, išli by na ostrie noža a neviem, či by to dokázali akceptovať ostatní koaliční partneri,“ zamýšľal sa Koziak. Strany však podľa neho museli zvážiť, že na poste šéfa Národnej rady je človek, ktorý je terčom útokov opozície aj verejnosti.

„Útočí na neho aj akademická obec, máme tu narastajúci počet vtipov. To Národnú radu dehonestuje a znižuje jej kredit a dôveryhodnosť. Do rúk opozície to dáva navyše lacnú muníciu. Je aj v záujme vládnej koalície, aby sa táto záležitosť vyriešila tak, aby sa nedodávala munícia opozícii a kritikom,“ skonštatoval Koziak. Výsledné hlasovanie, ako podotkol Koziak, tiež malo ukázať, akú silnú pozíciu má Danko v koalícii. „Sám som zvedavý, ako budú reagovať koaliční partneri, lebo všetko je to o rozdelení moci,“ uzavrel Koziak.

Podpisy pod návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze s cieľom odvolať šéfa Národnej rady odovzdala opozícia v pondelok. Príčinou sa stala kauza s Dankovou rigoróznou prácou, ktorá je údajne plagiátom. Opozícia sa už raz začiatkom novembra pokúšala pre pochybnosti okolo rigoróznej práce Danka odvolať, no poslanci neschválili program schôdze, a tá sa preto ani nemohla otvoriť.

© Autorské práva vyhradené

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #plagiátorstvo #rigorózna práca