NAKA po akcii Chuligán obvinila 15 osôb z extrémizmu

V akcii pod krycím názvom "Chuligán" bolo vyšetrovateľom národnej protiteroristickej jednotky NAKA vznesené obvinenie 15 osobám za zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, uvádza polícia na sociálnej sieti.

21.11.2018 13:37
debata

Podľa slov polície existuje dôvodné podozrenie, že obvinení sa spolčili a založili skupinu „Felvidéki Harcosok“ (Hornozemskí bojovníci), propagujúcu ideológiu, ktorá smeruje a aj v minulosti smerovala k potlačeniu základných práv a slobôd osôb a ktorá hlása národnostnú nenávisť.

Členovia skupiny používaním zástav, transparentov, odevov a hesiel mali verejne prezentovať pozmenenú nacistickú symboliku najmä na športových podujatiach.

Voči všetkým obvineným boli vznesené obvinenia aj za rôzne ďalšie extrémistické trestné činy, keďže sú podozriví z toho, že najmä vo svojich príspevkoch na sociálnych sieťach sprístupňovali a zverejňovali extrémistické materiály ako znaky, heslá a symboly, propagujúce národnostnú, etnickú a rasovú neznášanlivosť. Mali v nich vychvaľovať diktátora Adolfa Hitlera, hanobiť a vyjadrovať nenávisť voči Židom, osobám tmavej pleti, ale aj Slovákom, či Rumunom.

V prípade dokázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na 4 až 8 rokov.

Počas akcie, do ktorej bolo zapojených približne 150 policajtov vykonali 17 domových prehliadok a 14 prehliadok iných priestorov, pri ktorých polícia zaistila rôzne extrémistické materiály. Boli vykonané aj prehliadky tiel obvinených, pričom bolo zadokumentované, že niektorí z nich majú na svojom tele vytetovanú extrémistickú symboliku.

debata chyba
Viac na túto tému: #NAKA #pravicový extrémizmus #polícia SR