Slováci by privítali najmä reformu v zdravotníctve, vyplýva z prieskumu

Slováci by si z reforiem v hlavných oblastiach verejnej správy želali najmä zásadné zmeny v zdravotníctve. Vyplýva to z októbrového prieskumu Eurobarometer Európskej komisie, podľa ktorého sa až 94 % opýtaných obyvateľov Slovenska vyslovilo, že zavedenie reforiem v systéme verejného zdravotníctva považujú za dôležité. Opačný názor uviedli iba 3 % respondentov, zvyšok sa nevedel vyjadriť.

21.11.2018 14:37
lekár, prehliadka, pediater Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Ďalšou oblasťou, v ktorej by Slováci najradšej videli zásadné reformy, je vzdelávanie, kde zmeny považuje za dôležité 91 % opýtaných. Nasleduje reforma penzijného systému, ktorú za dôležitú označilo 90 % Slovákov a reforma systému sociálneho zabezpečenia s podielom 89 % obyvateľov krajiny, ktorí ju považujú za dôležitú. Podobne až 87 % opýtaných by si želalo aj reformu na trhu práce.

O niečo menej starostí si Slováci robia s nastavením daní. Reforma zdaňovania na Slovensku je totiž nevyhnutná podľa troch štvrtín opýtaných, pre 15 % by zmeny v zdaňovaní neboli dôležité. Za ešte menej podstatné považujú prípadné zmeny vo fungovaní trhu, napríklad v oblasti telekomunikácií, či energetiky, v súvislosti s otvorenosťou týchto trhov, či prípadnej privatizácie. Zmeny v tejto oblasti považuje za dôležité 65 % opýtaných, štvrtina respondentov si myslí, že to dôležité nie je.

Prieskum Eurobarometer sa uskutočnil v polovici októbra telefonicky na vzorke 17 589 respondentov v rámci celej eurozóny a z toho 1 000 respondentov na Slovensku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Eurobarometer