VIDEO: Chýbajúci spis z kauzy Technopol sa našiel. Ležal v inom fascikli

Minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd) oznámil, že časť spisu ku kauze Technopol, ktorá zmizla z Okresného súdu Bratislava I, sa našla. Pre TV Pravda Gál povedal, že kauza strateného a nájdeného spisu naplno odkyla systémové chyby v súdnictve, kde chýbajú ľudia aj technika. Viac si pozrite vo videu.

22.11.2018 11:46 , aktualizované: 20:20
debata (34)
Video

Spis našli advokáti jednej zo strán v spore. Podarilo sa ho zrekonštruovať na sto percent.

Minister pripomenul, že hneď po medializovaní zmiznutia 300 strán spisu podal trestné oznámenie a prípad riešil osobne.

Po prešetrení prípadu sa rozhodol, že odvoláva predsedníčku okresného súdu Bratislava I Annu Kašajovú. Ako hlavné dôvody uviedol jej manažérske osobné zlyhanie, a ministrovi prekáža tiež fakt, že Kašajová nepovažovala za potrebné o zmiznutej časti spisu informovať ministerstvo či svojich nadriadených.

„Spis z takzvanej kauzy Technopol sa našiel. Aj napriek tomu som sa rozhodol, že odvolám predsedníčku Okresného súdu Bratislava I, pretože podľa môjho názoru zlyhala v istých záležitostiach. Ministerstvo sa ihneď potom, ako sa dozvedelo o chýbajúcom spise, snažilo podniknúť všetky náležité kroky, vrátane jeho elektronickej obnovy,“ uviedol Gál. Okresný súd v Bratislave dočasne povedie doterajšia zástupkyňa Miriam Plavčáková, a rezort vyhlási na neobsadený post čo najskôr výberové konanie.

„Vieme vylúčiť úmysel,“ zdôraznil minister. „Kebyže sa dôsledne všetko prekontroluje, mohli sme už vtedy nájsť zmiznutú časť spisu,“ ozrejmil. Podľa ministra je v budúcnosti dôležité tieto záležitosti previesť kompletne do elektronickej formy, aby sa obdobné prípady neopakovali. Chýbajúce strany sa našli založené v inom spise, Gál doplnil, že konkrétna osoba, ktorá založila strany do inej zložky, sa určiť nedá.

Sudcu prekvapilo, že spis našli advokáti

„Prekvapila ma informácia, že to mali nájsť nejakí advokáti. Zarážajúce je to práve preto, lebo si viem predstaviť, že by to našli, keby vedeli, kde hľadať,“ povedal pre Pravdu sudca Najvyššieho súdu a člen Súdnej rady Dušan Čimo. Upozornil, že obzvlášť pri takto citlivých kauzách môžu podobné situácie vyvolať podozrenia a otázniky. „Štandardne by to mal nájsť súd. A primárne by to mal hľadať v súvisiacich veciach alebo v spisoch, ktoré sa v ten deň študovali. V tomto prípade to bolo horšie, lebo sa nevedelo, kedy presne sa časť spisu stratila, a teda sa zväčšil aj okruh dní a použiteľných spisov, ktoré mohli prehľadať,“ myslí si sudca.

Podľa jeho slov sa občas stáva, že sa dokumenty zapatrošia. „Sem-tam sa to stane, ale skôr sa stratí celý spis, nie len jeho časť. S tým som sa počas mojej praxe nestretol. A tiež sa nič nestratí úplne, skôr býva omylom založené v inom spise a obvykle sa nájde. To, že by časť spisu zmizla, je veľmi neobvyklé. Robia sa aj rôzne opatrenia, spisy by sa mali štandardne žurnalizovať, mali by sa zväzovať alebo lepiť – mali by držať tak pohromade, aby nebolo možné jednu časť vybrať preč,“ uviedol Čimo.

Špekulovať o tom, či odvolanie predsedníčky súdu je primeraný trest za manažérske zlyhanie, veľmi nechcel. „Minister zodpovedá za to, aby súdy riadne ,šliapali' po manažérskej stránke, on je ten, kto menuje a odvoláva predsedov súdov. Keď sa rozhodol vyvodiť takúto zodpovednosť, je na ňu oprávnený. Je to na jeho rozhodnutí,“ uzavrel Čimo.

Kauza Technopol

Kauza Technopol sa týka sporov o majetok v hodnote približne 20 miliónov eur. O akcie spoločnosti Technopol Services sa sporili manželia Pavel a Denisa P. Záležitosť vyšetrovala aj polícia, ktorá v prípade vzniesla obvinenia z krádeže akcií a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. O kauze písal aj zavraždený novinár Ján Kuciak, pričom sa v súvislosti so záležitosťou spomínalo aj meno podnikateľa Mariana Kočnera. Tomu podľa medializovaných informácií prišlo na účet približne pol milióna eur z danej spoločnosti. Obvinené sú viaceré osoby z blízkosti Kočnera.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Gábor Gál #kauza Technopol